Narcisa, un suflet chinuit, salvat de propriul copil

Narcisa, un suflet chinuit, salvat de propriul copil

Narcisa a fost abandonată încă de la naștere. A crescut în mai multe instituții ale statului până când a ieșit din sistem, la vârsta de 22 de ani. Nu a reușit să-și obțină autonomia și independența, problemă cu care se confruntă majoritatea tinerilor crescuți într-un sistem instituționalizat. A avut parte de consiliere și îndrumare constantă, însă rezistența scăzută la frustrare, permanenta nevoie de atenție și validare, dar și limbajul agresiv i-au subminat constant încercările de a-și menține locul de muncă. 

Premierea copiilor de pe Pirită

Premierea copiilor de pe Pirită

Că e iarnă, că e vară, 16 copii din familii defavorizate din comunitatea de pe Pirită, de la Baia Mare, vin zilnic la școală pe jos sau cu căruța. Sunt boboceii din clasa pregătitoare, care tocmai au terminat primul lor an de școală. Ceea ce pentru noi nu pare mult, pentru ei este enorm, iar pentru eforturile lor au fost răsplătiți.

Povestea familiei Bota

Povestea familiei Bota

În urmă cu doi ani, părinții ajunseseră la limită. Din cauza veniturilor mici, care nu acopereau nevoile familiei lipsurilor, copiii erau foarte slabi și prost îmbrăcați. Mama se împărțea între spălatul hainelor cu mâna, curățenia casei și grija față de nevoile copiilor. Autoritățile locale semnalaseră cazul familiei Bota Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Povestea Soniei

Povestea Soniei

Sonia avea doar cinci ani când părinții au plecat într-o altă țară și au uitat de ea. A ajuns într-un centru de plasament, unde nu a stat decât un an, apoi a fost îngrijită succesiv de doi asistenți maternali, în familii care au încercat să îi ofere afecțiunea și atenția necesare. Însă șocul abandonului și frustrările legate de lipsa dragostei au făcut-o vulnerabilă.

Cameră cu vedere spre familie

Cameră cu vedere spre familie

Uneori, o cameră de locuit face cât tot Universul. Cei cinci copii ai familiei Butuza s-au putut întoarce acasă, la mama și la tata, după ce căminul lor a fost extins cu sprijinul Fundației Hope and Homes for Children.

Norocul familiei Albișteanu

Norocul familiei Albișteanu

In februarie 2016, Nicoleta Albisteanu se duce la viceprimarul comunei Tutora din judetul Iasi ca sa ii explice situatia locativa a familiei sale. Nicoleta e disperata. Proprietarul camerei de 13 metri patrati in care locuiesc cei sapte membri ai familiei Albisteanu i-a anuntat ca ii mai tine pana in martie 2016.
 

Ora Pământului

Ora Pământului

În 25 martie, peste 300 de copii au cântat în cor în Centrul Vechi din Baia Mare pentru a marca „Ora Pământului”.Timp de o oră, copii din programele Fundației Hope and Homes for Children au încântat publicul,  alături de copii din Programul Cantus Mundi, cu melodii corale tradiționale.
 

Ziua Femeii

Ziua Femeii

De 8 martie, copiii din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children au sărbătorit alături de educatoare și îngrijitoare Ziua Femeii. Au făcut felicitări și flori din hârtie colorată pe care le-au oferit femeilor care le sunt alături zi de zi și au grijă de ei și, împreună, au vorbit despre simbolistica acestei zile. 
 

Familia Pavel

Familia Pavel

Familia Pavel, formată din mama (tatăl fiind decedat) și cei opt copii, a intrat în programul nostru de prevenire a separării copilului de familie desfășurat în județul Sibiu, după ce ne-a cerut ajutorul în 2015. 
 

Mulțumiri pentru Educatori

Mulțumiri pentru Educatori

Atenția, grija, dragostea, atitudinea pozitivă și exemplul personal sunt esențiale în formarea caracterului copiilor pentru a deveni tineri responsabili și adulți de nădejde mai târziu. În casele de tip familial, educatorii, personalul care este prezent zi de zi cu ei, încearcă să modeleze personalitatea copiilor, să îi încurajeze în tot ceea ce vor să facă. 
 

3 tineri pe drumul independenței

3 tineri pe drumul independenței

Andreea, Călin și Daniel și-au petrecut o parte din viață în sistemul de protecție a copilului. La finalul anului 2016, cei trei tineri s-au hotărât să părăsească sistemul de protecție și centrul de plasament în care trăiau, iar Hope and Homes for Children le-a fost alături.

O viață mai bună

O viață mai bună

În luna aprilie, disperați, soții Neculai au sunat la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care locuiesc pentru a cere ajutor. În urma finalizării unei succesiuni, urmau să fie evacuaţi într-o lună din camera modestă în care locuiseră până atunci, împreună cu cei cinci copii ai lor.
 

Schimbăm destine

Schimbăm destine

Centrul de Plasament „Floare de colț”, ultima instituție de tip vechi din județul Olt, a fost închisă în cadrul unui parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt și Hope and Homes for Children.Parteneriatul a început în 2013, când în instituție se aflau 41 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 5 și 26 de ani, cu nevoi speciale medii, severe sau ușoare.
 

Camera lui Ivan

Camera lui Ivan

Ivan este un tânăr de 17 ani din județul Cluj. Viața lui a fost destul de grea până acum, deși trăiește alături de familie. Tatăl și-a pierdut locul de muncă și a început să consume alcool, mama i-a urmat exemplul, veniturile familiei au scăzut, iar Ivan s-a simțit copleșit de greutățile prin care trecea familia. Mama nu îi mai pregătea mâncare, nu îi mai spăla hainele, tatăl nu îi mai acorda atenție și nu îl mai ajuta cu cheltuielile care trebuiau acoperite pentru a frecventa liceul.
 

Luiza și Liana

Luiza și Liana

Luiza şi Liana şi-au trăit copilăria în sistemul de protecţie din județul Maramureș. Au fost abandonate de mama lor la naştere din cauza situaţiei materiale grele și a unui soţ violent, consumator de băuturi alcoolice. După ce mama a reuşit să iasă din acea relaţie şi şi-a găsit un bărbat alături de care să ducă o viaţă liniştită, și-a căutat fetele şi a început să le aducă acasă pe perioada vacanţelor.
 

Aventuri în Pădurea Băneasa

Aventuri în Pădurea Băneasa

În 29 mai, 50 de copii beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children din București și ai angajaților companiei Prista Oil Romania S.A. au avut parte de o zi plină de aventuri în Pădurea Băneasa, un cadou anticipat de 1 iunie. Cu ajutorul instructorilor de la Academia 1,61, care au transformat Pădurea Băneasa într-un tărâm de poveste cu vrăjitoare, mlaștini și garduri vrăjite, copiii, dar și adulții care i-au însoțit, s-au întrecut în jocuri amuzante și activități de orientare. Evenimentul a fost organizat de Hope and Homes for Children cu susținerea partenerilor de la Prista Oil Romania S.A. 
 

Povestea Olgăi

Povestea Olgăi

Olga a venit să se înscrie la cursul de asistenţi maternali organizat de către Hope and Homes for Children. Primul impuls al Claudiei, formatorul cu care a vorbit, a fost să-i spună „Știi, draga mea, meseria de asistent maternal e una foarte specială. Cred că ar fi mai înţelept să aştepţi o vreme”.

Casa familiei Bordei

Casa familiei Bordei

Familia Bordei este alcătuită din mama, Anișoara, și cei șapte copii ai ei cu vârste cuprinse între 10 și 23 de ani: Diana, Viorel, Liviu, Sorin, Mădălina, Adrian si Alina. După o viaţă cumplită alături de un soţ abuziv, mama și-a salvat copiii plecând de acasă, doar cu hainele de pe ei. Nimic nu a descurajat-o, nici primele nopți din București, petrecute într-o magazie, nici greutățile cu care s-au confruntat.

Vizita voluntarilor TASIS

Vizita voluntarilor TASIS

În a doua săptămână din februarie, ne-au vizitat prietenii noștri de la școala TASIS (The American School in England) din Marea Britanie. Această vizită  a devenit deja tradiție, ajungând în acest an la cea de-a 14-a ediție, și are loc la Sighetu Marmației (jud. Maramureș), la instituțiile dezvoltate de Hope and Homes for Children România în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș.
 

Gesturile mici aduc fericirea

Gesturile mici aduc fericirea

Familia Pavel are patru copii: Andreea are 14 ani, Ionela, 9, Ana, 8, iar Nicolae, 7. Întreaga familie locuiește momentan împreună într-un sat din județul Sibiu. Mai de mult, Andreea a fost instituţionalizată din cauza lipsurilor materiale, dar, recent, a revenit în familie. În ciuda tuturor dificultăților materiale și a lipsurilor, toți copiii merg la şcoală, nu absentează şi se ajută reciproc la teme. Andreea este elevă în clasa a IX-a, iar părinţii se chinuie să îi asigure continuarea studiilor la liceu după întoarcerea în familie, deoarece nu îşi permit abonamentul pentru transport.