Prima experiență pe schiuri și patine la Zilele Zăpezii

În luna ianuarie, TuSport a organizat o serie de evenimente sportive cu ocazia Zilei Internaționale a Zăpezii, sub egida Federației Internaționale de Schi. Hope and Homes for Children România a răspuns invitației de a fi partener al acestui eveniment, principalii beneficiari fiind copiii din două case de tip familial și din asistență maternală care au primit lecții de schi și patinaj. 

Înainte de a trece la partea practică de pe pârtie sau pationar, a fost organizată o întâlnire între copii și instructorul de schi cu scopul de a se cunoaște mai bine între ei, dar și sporturile pe care urmau să le practice. Andrei, (14 ani), Vlad (15 ani) și Cristi (16 ani) sunt dintr-o casă de tip familial pentru copii cu dificultăți de învățare din Baia Mare, unul dintre ei fiind încadrat în grad de handicap. La această întâlnire, a fost prima dată când au văzut schiurile, ceea ce l-a făcut pe Cristi să exclame ”Uauuu!” când  a pus mâna pe clăpari. Băieții au făcut un exercițiu de imaginație atunci când instructorul le-a explicat unele lucruri de bază și, așezând schiurile în diverse poziții, le-a solicitat să spună ce văd. Răspunsurile lor au fost: litera A, litera V, o felie de pizza etc.  

După teorie și multe filmulețe și răspunsuri la întrebări, a urmat practica pe pârtia Icoana din Cavnic (jud. Maramureș). Duminică ,17 ianuarie, dis de dimineață, cei trei băieți, însoțiți de un educator, au pornit spre Cavnic. Timpul petrecut pe drum li s-a părut prea lung, erau nerăbdători să ajungă și să experimenteze ce au învățat. Pe pârtie s-au întâlnit cu instructorul care îi aștepta și ceea ce a urmat le-a întrecut așteptările: au pus în practică tot ceea ce au învățat împreună cu instructorul, dar s-au și bucurat de primii pași pe schiuri, mai bine spus de primele alunecări, dar și de căzături. 

Luni, 18 ianuarie, a venit rândul altor 13 copii (10 dintr-o casă de tip familial și trei dintr-un serviciu de asistență maternală) să meargă la patinoarul din centrul orașului Baia Mare. O parte dintre ei au mai fost la patinoar, în timp ce alții au încălțat pentru prima dată patinele ajutați de cei mai experimentați. După amiaza a fost una caracterizată de bucuria timpului petrecut împreună făcând sport, chiar dacă frigul și căzăturile le-au dat puțin de furcă. 

Când au plecat spre casă, atât schiorii, cât și patinatorii au întrebat ”Când mai venim?”. S-au distrat făcând sport și vor să repete o astfel de experiență în care s-au simțit ca făcând parte cu adevărat din comunitate, fără etichete, cu un singur scop, de a se bucura de sport și de natură.