Unii copii se maturizează mult prea repede din cauza grijilor cărora trebuie să le facă față de la vârste fragede. Acestora încercăm să le redăm copilăria, să îi facem să uite de griji fie și pentru o zi.

Recent, copiii care frecventează Centrul de Zi „Bucium” din Iaș au avut parte de o surpriză: o zi la patinoar, urmată de un răsfăț… cu prăjituri.  Favoritele lor.

Inițiativa activității la care am fost parteneri a venit din partea cadrelor didactice care se ocupă cu multă dăruire de elevii supradotați din punct de vedere școlar, proveniți din familii vulnerabile.  ”Feerie pe gheță”, așa au numit dascălii proiectul educativ la care s-au gândit, iar scopul a fost acela de a oferi copiilor o zi de relaxare totală, drept recompensă pentru rezultatele școlare foarte bune pe care le au.

”Prin acest proiect am vrut să-i surpindem plăcut și să le răsplătim eforturile pentru că, în ciuda greutăților pe care le au acasă, ei învață foarte bine. Bucuria pe care au simțit-o copiii la patinoar a fost deosebită. Asta cu atât mai mult cu cât unii dintre ei nu au pus niciodată patinele în picioare. Au învățat ușor să patineze și și-au consolidat astfel cunoștințele despre patinaj, unul dintre sporturile de iarnă. Astfel de ieșiri sunt și un bun prilej de a consolida și mai bine relația dintre noi, ca dascăli, și cei mici”, a declarat Andreea Corodescu, coordonator Centru.

Experiența de la patinoar a fost urmată de un binemeritat răsfăț la o cofetărie din oraș unde copiii au fost încurajați să aleagă după pofta inimii.

Ne-am distrat excelent! A fost foarte frumoasă experiența de la patinoar, dar ne-a plăcut foarte mult și faptul că am fost pe urmă să mâncăm o prăjitură”, a spus una dintre fetițele participante.

Dascălii s-au implicat și ei pe parcursul zilei, antrenându-i și încurajându-i în permanență pe copii. Pentru cei mici această zi a fost memorabilă și au mărturisit că abia așteaptă următoarea ieșire.

”A fost o zi reușită. Nu mă așteptam să mă obișnuiesc așa repede cu patinele.
A fost foarte amuzant, ne-am distrat de căzăturile noastre, de patinoar. Am avut o altfel de zi împreună și ne-a prins foarte bine tuturor. Abia așteptăm să mai avem parte de astfel de ocazii”
, a declarat un alt copil.

Centrul de Zi „Bucium” a fost reabilitat de Hope and Homes for Children, în parteneriat cu BRD Groupe Societe Generale fiind dezvoltat și specializat pentru copiii supradotaţi care provin din familii cu risc social din Iaşi. S-a avut în vedere oferirea unor servicii complexe, de calitate furnizate într-un mod integrat, pentru prevenirea abandonului şcolar, a valorificării potenţialului cognitiv şi creativ a copiilor cu abilităţi performante care provin din familii aflate în situaţii vulnerabile. Centrul de Zi „Bucium” este singurul centru din Iași care oferă posibilitatea copiilor supradotați, dar cu situații materiale precare, de a avea un viitor mai bun.

Centrul a fost inaugurat în 2017, iar în prezent este frecventat de peste 30 de copii cu vârste între 7 și 14 ani.

 

Un text de Sorina Moldovan

  

 

 

Comment