Paul și Felix sunt doi frați gemeni care vor împlini 20 de ani în curând. Cei doi au ajuns într-un orfelinat la o vârstă fragedă, din cauza neglijării extreme din partea părinților. După un parcurs instituțional lung, în care au trecut prin diferite centre de plasament, gemenii au ajuns într-o instituție pe care Hope and Homes for Children România o închide în prezent, în parteneriat cu autoritățile locale. În mod inevitabil, instituționalizarea și-a pus amprenta asupra lui Felix și Paul.

În septembrie 2018, băieții ne-au spus că ar dori să părăsească sistemul de protecție, că ar dori să înceapă viața pe cont propriu. Nu au ascuns faptul că, deși maturi, au nevoie de încurajare și sprijin pentru a face acest pas. Însă, amândoi par foarte hotărâți să reușească în viață.

Când reprezentanții Hope and Homes for Children au început să se ocupe de cazul băieților, l-au încurajat pe Felix să termine școala (actualmente acesta este elev în clasa a XII-a, Paul terminând 12 clase în 2018). Băiatului i s-a explicat că absolvirea este primul pas pe care trebuie să îl facă dacă dorește să își găsească locul de muncă pe care și-l dorește, care poate să îi confere independența necesară.

Între timp, băieții și-au găsit un apartament în care să locuiască cu chirie, acesta fiind primul pas în tranziția lor către viața independentă. Pentru o perioadă de timp am hotărât să îi sprijinim cu acoperirea costurilor chiriei, până ce aceștia reușesc să economisească o sumă care să le permită să se descurce singuri.

Al doilea pas în tranziția spre viața independentă a fost identificarea unui loc de muncă stabil pentru Paul. Felix a insistat la rândul său că își dorește și el să lucreze și să contribuie la costurile de întreținere și de chirie. Prin urmare, Hope and Homes for Children i-a sprijinit să își caute un loc de muncă, le-a oferit consiliere privind modul în care să se prezinte la interviuri și să își pună în valoare cunoștințele și amândoi au reușit să găsească de lucru la o spălătorie auto. Lucrând în același loc, ei pot să își facă un program flexibil, lucru de care are nevoie mai ales Felix, care încă este la școală.

Deoarece sunt serioși, merg la lucru în mod constant și au un venit sigur, viața celor doi frați a început să intre pe un făgaș normal. Pentru a economisi bani, le-am oferit consiliere cu privire la gestionarea bugetului, prioritizarea cheltuielilor și mai ales referitor la nevoia de a avea o rezervă de bani pentru orice eventualitate. Pentru a-i stimula în acest scop, am acoperit timp de 3 luni necesarul lor de alimente, scăzând astfel din cheltuielile lor.

Ambițios și mereu în căutare de provocări, Paul ne-a spus că nu dorește să rămână la spălătorie pentru mult timp, dorind să își găsească un loc de muncă mai bun. Ne-a spus că ar dori să devină agent comercial, iar Hope and Homes for Children a hotarât să îi acorde sprijinul și să îi acopere costurile școlii de șoferi. Astfel, Paul face școala de șoferi, așteptând cu nerăbdare să o termine și să treacă examenul necesar obținerii permisului.

Datorită sprijinului oferit timp de 6 luni de Hope and Homes for Children și Webhelp România, partener al Fundației, cei doi frați au făcut cu succes primii pași în viața pe cont propriu. Drumul nu este ușor, însă cu puțin ajutor, suntem siguri că vor reuși să aibă viața la care visează.

 

Comment