Exemplele despre destinul trist al copiilor și tinerilor care părăsesc sistemul de protecție sunt nenumărate. Când copilăria nu este una fericită, e foarte greu să devii un tânăr cu visuri și aspirații, să iei decizii înțelepte pentru viitor. Nepregătit, un astfel de tânăr este incapabil să facă față unei lumi nemiloase, să lupte singur cu o realitate căreia nu simte că îi aparține.

Vlad a ieșit acum patru luni dintr-un centru de reeducare. Are doar 19 ani, iar viața lui de până acum a fost una zbuciumată. Hope and Homes for Children și Kaufland România îi sunt alături în încercarea de a se reabilita și integra socio-profesional.

Tânărul este din Botoșani și mai are cinci frați. Familia a fost mereu în atenția autorităților, încă din anul 2002, când se știa despre frații mai mari că erau lipsiți de supraveghere părintească, ajungând să cerșească în orași. Deși mama a declarat în repetate rânduri că intenționează să se ocupe de creșterea si educarea copiilor, spusele ei nu au fost susținute de fapte. Cei mici au ajuns astfel în diverse centre de plasament.

Vlad a beneficiat de măsură specială de protecție din 2015. S-a aflat în evidențele Spitalului de Psihiatrie Botoșani, unde a fost diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip instabil emoțional și, deoarece a refuzat să ia tratamentul prescris de medicul neuropsihiatru și a decis să renunțe la școală, s-a hotărât internarea lui într-un centru de reeducare, timp de 2 ani.

Tânărul a părăsit centrul de reeducare în februarie 2019. Încearcă să facă ceva mai bun pentru viața lui, atât cât poate și cât știe. Își dorește un loc de muncă stabil și o viață mai liniștită, în siguranță. S-a întors în familia mamei sale din Botoșani, cu acordul acesteia. Femeia locuiește cu chirie într-o cameră de cămin, proprietatea statului, modest mobilată și întreținută.

Hope and Homes for Children, cu sprijinul Kaufland România, a intervenit pentru a aduce un plus de confort și stabilitate în viața lui Vlad și a mamei. După ce s-a mutat cu mama lui, Hope and Homes for Children i-a achiziționat și donat lui Vlad mai multe obiecte casnice: dulap, mașină de spălat, televizor, articole de îmbrăcăminte. Neavând resurse financiare pentru produse alimentare și de igienă, Vlad a fost sprijinit cu tichete de masă prin care să își poată procura cele necesare. În plus, specialiștii Hope and Homes for Children l-au ajutat cu informații și sfaturi despre buna gestionare a resurselor de strictă necesitate.

Mama încearcă să îl înțeleagă și să îl îndrume cât poate și se implică și ea în identificarea unui loc de muncă pentru Vlad. La rândul lui, tânărul face eforturi pentru a conviețui împreună cu mama. Nu le este ușor, dar se străduiesc ca, împreună, să aibă o altfel de viață. Una mai bună decât cea pe care au avut-o amândoi până acum.

 

Text de Sorina Moldovan

 

 

Comment