În perioada 7–9 mai, un grup de asistenți sociali și referenți din județul Botoșani a participat la un schimb de experiență în județul Maramureș, majoritatea aflându-se pentru prima dată pe plaiuri maramureșene. Este vorba de partenerii Fundației Hope and Homes for Children din cadrul primăriilor Vorona, Tudora, Călărași, Drăgușeni, Cristinești, Suharău, Trușești, Gorbănești, Vârful Câmpului, Dobârceni și Unțeni, însoțiți de Lăcrămioara Radu, Șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. 

Pe parcursul celor două zile, asistenții sociali au vizitat servicii dezvoltate în programele Hope and Homes for Chidren în parteneriat cu DGASPC Maramureș în Sighetu Marmației, respectiv Centrul de zi, Centrul de Primire în Regim de Urgență, Centrul Maternal, CTF Iuliu Maniu și CTF Bradului, precum și Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere din Baia Mare, destinat  tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. Au avut loc discuții  și schimburi de idei despre problemele apărute, soluții și  modalități de intervenție în cazul familiilor vulnerabile și a copiilor aflați în situații de risc. De asemenea, s-au subliniat beneficiile parteneriatului și ale colaborării dintre instituțiile statului, respectiv DGASPC, autorități județene și locale și Hope and Homes for Children.  

Mulțumim reprezentanților DGASPC Maramureș și Serviciul Public de Asistență Socială Baia Mare pentru amabilitatea de a ne primi și răspunde întrebărilor adresate pe parcursul vizitelor!

Cosmina Fratu, asistent social în cadrul Hope and Homes for Children, a fost ghidul oaspeților din Botoșani în Maramureșul istoric, colega noastră stabilind un traseu într-o zonă pitorească, care i-a impresionat pe toți. Ne-am bucurat să aflăm că frumusețea ținuturilor și simplitatea oamenilor fac din plaiurile maramureșene o destinație de poveste, indiferent de perioadele petrecute aici. 

Lăcrămioara Radu, Șef serviciu DGASPC Botoșani: ”Consider ca acest schimb de experiență a fost o bună ocazie de cunoaștere. Pe de o parte, am avut minunata ocazie de a cunoaște servicii furnizate în județul dumneavoastră, iar pe de altă parte ne-am cunoscut mai bine între noi, cei 12 referenți/asistenți sociali din autorități publice locale, respectiv DGASPC Botoșani. Am cunoscut copii și specialiști din sistemul public și sistemul de ONG, din instituții de interes local și județean, dar toți la un loc făcând parte din marea familie a celor care oferă sau primesc servicii sociale. Vă felicit pentru munca  excepțională de 20 de ani pe tărâmul asistenței sociale pentru copil și familie, pentru noile perspective oferite multor copii și tineri în nevoie, pentru că aduceți zile mai frumoase și speranțe împlinite unor familii, astfel încât să-și poată crește copiii aproape. Putem oricând învăța de la dumneavoastră lecția generozității și a altruismului, a profesionalismului în servicii sociale. Vă mulțumim!” 
Loredana-Ella Pădureț Nechifor, Primăria Trușești: ”Pentru mine a fost o experiență frumoasă. Am fost plăcut surprinsă să descopăr o diversitate de servicii sociale funcționale în județul Maramureș. Direcțiile în care acționați și intervenția socială în rândul celor mai vulnerabile categorii de persoane sunt de o importanță majoră, iar faptul că ați pus bazele unor astfel de servicii și că arătați că SE POATE reprezintă pentru comunitățile noastre un adevărat exemplu de bună practică. Ma bucur că am avut oportunitatea de a cunoaște serviciile dezvoltate în zona dumneavoastră și, de asemenea,  mă bucur că v-am cunoscut personal.” 
Elena Vechiu, Primăria Dobârceni: ”Hope and Homes for Children – fundație ce se pliază pe nevoile principale ale copiilor aflați în situații dificile greu de depășit, cu superprofesioniști pe care mi-a făcut o deosebita plăcere să-i  cunosc. Am văzut că pun umăr la umăr, fără interese personale și vor ca toți copiii să beneficieze de lucruri omenești pentru a putea privi spre viitor cu încredere și speranță. Mulțumesc că existați.”
Viorica Paladi,  Primăria Unteni: ”Mulțumesc pentru experiențele trăite împreună, pentru timpul pe care ni l-ați acordat. Sunt bucuroasă că am participat și recunoscătoare celor care au organizat această întâlnire.”
Verginica Manoliu,  Primăria Drăgușeni: ”Vă mulțumesc pentru invitația  de a participa la schimbul de experiență organizat  de împreună cu Hope and Homes for Children, cu privire la continuarea reformei în domeniul serviciilor sociale. Am avut ocazia de a cunoaște  oameni frumoși, competenți, devotați semenilor aflați în nevoie și locuri minunate din Maramureș. Mulțumesc pentru oportunitatea de a cunoaște o parte din serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children împreună cu SPAS, respectiv Centrul Tranzit, Unde am văzut ce oportunitate deosebită le este oferită tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. Respect și admirație!”
   
Geanina Catanea, Primăria Vorona: ”Acest schimb de experiență a fost cu totul nou pentru mine, deoarece am vizitat localități  noi, am întâlnit oameni noi, am acumulat cunoștințe și metode noi de lucru, ne-am împărtășit din experiențe, dar am simțit aceeași dorință și același scop din partea tuturor persoanelor intrate în contact pentru a oferi servicii sociale cât mai bune pentru copii și familii vulnerabile. Frumusețea locurilor m-a fascinat.”
Simona Vătavu, Primăria Tudora: ”Deși am fost departe de casă, m-am simtit aproape tot timpul, datorită oamenilor speciali care ne-au găzduit. Oameni simpli, modești și implicați în proiecte mari, care au reușit să-mi transmită optimismul necesar în munca cu familiile nevoiașe din comunitate. Am conștientizat rolul Fundației Hope and Homes for Children în societate, am cunoscut o parte a echipei minunate din Baia Mare și am văzut că se pot realiza lucuri mărețe dacă ai voință și îți dorești cu adevărat.”

 

Text de Sorina Moldovan

Comment