30725196_894394840732826_9092548763242725376_n.jpg

Hope and Homes for Children a demarat programul de prevenire a separării copilului de familie în anul 2001 pentru a oferi sprijin familiilor care riscă să își abandoneze copiii în orfelinate. Anual, prin acest program, susținut și de Farmexpert și Farmaciile Alphega, peste 2.000 de copii sunt ajutați să rămână alături de familiile lor. 

Laura (18 ani) și Raluca (16 ani) sunt două adolescente din județul Suceava care s-au confruntat încă din copilărie cu greutățile vieții. 

Rămase de mici doar în grija mamei, fetele au avut mereu o situație materială precară. Acum 10 ani mama a decedat, iar în absența implicării tatălui, ele au rămas în grija bunicii materne. Aceasta din urmă s-a străduit să le ofere cele necesare unui trai decent, sacrificând nevoile personale. Recent, și bunica a decedat, iar tinerele au pierdut pentru a doua oară persoana care le era alături. Laura și Raluca sunt grav afectate emoțional și au nevoie de sprijin și siguranță. Sora mamei, mătușa maternă a celor două tinere, și-a asumat ea supravegherea și educarea tinerelor în această perioadă. Din nefericire, și aceasta a fost ulterior diagnosticată cu o boală gravă care adâncește și mai mult trauma și nesiguranța fetelor.

Tinerele sunt acum în clasa a XII-a, respectiv a X-a, la un liceu din Suceava. Finalizarea și continuarea studiilor de către Laura și Raluca sunt periclitate de situația dificilă în care se află în prezent. Visul de a continua studiile liceale cu studii universitare al Laurei poate fi doar un vis dacă nu vor primi sprijin psihologic, suport material și încurajare în continuare. Nici măcar cheltuielile de absolvire a liceului (album foto școlar, îmbrăcăminte și taxe pentru cursul festiv) nu pot fi acoperite de familie.

Cele două tinere au locuit mereu în casa bunicii, dar veniturile au fost mici și banii erau cheltuiți pe strictul necesar. Nu rămâneau niciodată bani pentru lucrările de consolidare și reparare a casei bătrânești în care locuiau. Acoperișul casei s-a degradat și au apărut infiltrații pe tavanul bucătăriei și al unei camere. 

După moartea bunicii, comunitatea locală s-a mobilizat și a ajutat la rezolvarea problemelor urgente la care tinerele nu puteau face față singure. Astfel, au primit ajutor pentru organizarea înmormântării și bani pentru a plăti restanțele la utilități, astfel beneficiind din nou de electricitate. Dar problemele sunt atât ample, încât depășeau puterea de intervenție a comunității, așa că acest caz a ajuns în atenția Hope and Homes for Children în luna martie. 

Specialiștii Hope and Homes for Children au făcut o evaluare a situației tinerelor și au identificat nevoile, realizând un plan de intervenție. Hope and Homes for Children a găsit, cu ajutorul comunității, o companie de construcții și a achitat costurile pentru materialele necesare consolidării acoperisului, în scopul stopării degradării și mai grave a locuinței. Lucrările de consolidare au fost realizate în mod gratuit de compania de construcții. 

În colaborare cu Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, tinerele au fost incluse într-un proiect de consiliere și terapie cu un psiholog și s-au făcut demersuri în vederea identificării unei soluții pentru desemnarea unui reprezentant legal care să asigure facilitarea și obținerea drepturilor prevăzute de către stat pentru cele două tinere. Laurei i-au fost donate fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru albumul foto școlar, îmbrăcămintea și taxele pentru cursul festiv cu ocazia finalizării liceului. În plus, a fost inclusă într-un program de monitorizare concentrat pe menținerea în școală, recuperarea performanțelor școlare și sprijinirea pentru continuarea studiilor liceale cu cele universitare, astfel fiind mai aproape de împlinirea visului de a termina universitatea. 

Datorită acestor măsuri, implementate la timp cu sprijinul Farmexpert și al Farmaciilor Alphega atunci când Laura și Raluca aveau mai mare nevoie, ele vor rămâne alături de mătușa lor, cea mai apropiată rudă. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să le ofere tot sprijinul necesar pentru ca ele să continue școala și să devină adulți funcționali și independenți. 

 

 

Comment