”Hope and Homes for Children ne-a dat posibilitatea unei experiențe pe care, fără ajutorul lor, nu știu dacă ajungeam să o trăim.”

 

Tinerii care părăsesc sistemul de protecție sunt susținuți de Hope and Homes for Children România prin diverse forme, includerea în programele de inserție socio-profesională fiind unul dintre proiectele adresate lor. În acest sens, susținem pregătirea și dezvoltarea lor continuă, inclusiv facilitarea participării la diverse tabere internaționale.   

În ultimii 4 ani, cu sprijinul Hope and Homes for Children, zeci de tineri cu vârste între 16 și 26 de ani, din Maramureș, Botoșani, Oradea și Iași, au mers în tabere internaționale transfrontaliere în Ungaria și Serbia. Acestea sunt organizate în cadrul proiectelor VÁGOE - Volt Állami Gondoltak Országos Egyesülete - Asociația Națională a Copiilor care au Crescut în Instituții. Printre țările participante până acum se numără Turcia, Ucraina, Slovenia, Slovacia, Croația și Bulgaria.

Întâlnirile internaționale, o punte de dezvoltare pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție

La edițiile din acest an, organizate la Tiszaladanyi – Ungaria și Ada – Serbia, au participat 7 tineri din Iași. Temele abordate în cadrul taberelor sunt diverse, dar majoritatea se axează pe multiculturalitate, drepturi cetățenești și integrare europeană, antreprenoriat, inserție socio-profesională, sănătate, efectele consumului de droguri. Tinerii participanți consideră ca fiind o bună oportunitate participarea la astfel de întâlniri. Asta, deoarece au posibilitatea de a cunoaște alți tineri de aceeași vârstă, de a explora alte culturi și de ași face noi prieteni. Se întorc de acolo mult mai optimiști și încrezători, după ce au acumulat experiențe deosebite și amintiri dintre cele mai frumoase.

Experiența din tabără a fost una pe care probabil că nu o voi uita niciodată. În primele zile, activitățile propuse de cei de acolo au fost mai mult de cunoaștere și de obișnuire cu locul nou în care ne aflam. Mi-au plăcut activitățile relaxante de început, călărit, tras cu arcul și serile culturale. Dar au urmat și adevăratele provocări, dată fiind tema aleasă, antreprenoriatul, așa că ne-am pus pe treabă. Pe lângă deprinderile antreprenoriale căpătate, cred că cel mai important a fost faptul că am cunoscut alte culturi, alte tipuri de oameni, alte gândiri și că mi-am făcut prieteni noi. Închei prin a mulțumi Hope and Homes for Children pentru că ne-a dat posibilitatea unei experiențe pe care, fără ajutorul lor, nu știu dacă ajungeam să o trăim”, ne-a scris Vlad, unul dintre participanți.
La fel de încântat a fost și Alex: ”Tot ce am trăit acolo a fost o experiență minunată pentru mine, ca de altfel pentru toți participanții, indiferent de țara din care au provenit. Faptul că am interacționat unii cu alții a contribuit la adaptarea noastră contextuală, prin învățare, răbdare, ascultare. A fost o încântare să pot fi acolo. M-aș întoarce oricând”.

Un rol deosebit în parteneriatul dezvoltat cu Ungaria îl are colega noastra Judith Kristian, asistent social și formator Hope and Homes for Children, implicată atât în comunicarea cu organizatorii și reprezentanții instituțiilor de protecție a copilului din județele participante, cât și în selectarea și organizarea grupurilor.

 

Text de Sorina Moldovan


 

Comment