Opt copii și tineri cu vârste între 11 și 17 ani, beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children, au participat la cea de-a XIII-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate, organizată între 16 și 23 iunie 2017 în Desești (județul Maramureș).

Copiii și tinerii participanți au beneficiat de îndrumarea a 10 de artiști consacrați – profesori și pictori din București și Baia Mare – care le-au devenit mentori pentru o săptămână. Tabăra a fost organizată de Parohia Ortodoxă Desești în parteneriat cu Hope and Homes for Children România.

Atelierele de pictură s-au desfășurat zilnic în diferite locuri din satul Desești, unde tinerii artiști au lucrat sub îndrumarea pictorilor consacrați. Ghidați de profesorii lor,  au dat frâu liber imaginației, au învățat tehnici noi (grafică, natură statică, culori în pastel, acrylic, ulei) și au realizat tablouri înfățisând lumea satului, redând în cele mai frumoase ipostaze și culori frumusețea Maramureșului.

Copiii și tinerii care au luat parte la tabăra de artă de la Desești provin din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, precum și din programele de asistență maternală și cele de prevenire a separării copilului de familie pe care Fundația le derulează în zonă. Pe parcursul celor șapte zile, au avut parte de un program bogat, cu multe activități artistice și culturale, dar și distractive: foc de tabără în fiecare seară, ieșiri la râu, la biserică. Pentru tinerii artiști a fost o experiență de vis în care au combinat terapia prin artă și jocul în aer liber. Ei au fost găzduiți la parohia din Desești și au ajutat zilnic la treburile gospodărești: au mers cu oile la păscut, au hrănit văcuța și găinile - a fost o adevărată experiență pe tărâmurile țărănești, un moment de tihnă pentru ei, departe de oraș.

Ca în fiecare an, sătenii din Desești s-au implicat cu tot sufletul în organizarea evenimentului. Ei i-au găzduit pe pictori și i-au îmbrăcat pe participanți cu straie autentice maramureșene, pentru a fi în ton cu oamenii din comunitate. 

Tabăra de Artă și Solidaritate a pornit în urmă cu 13 ani de la ideea părintelui Ioan Ardelean, sufletul acestui proiect care crește de la an la an. Acum tabăra a devenit o veritabilă scoală de artă care promovează o relație de mentorat între unii din cei mai valoroși artiști contemporani și unii dintre cei mai vulnerabili copii și tineri artiști din sistemul de protectie a copilului. 

Text de Terezia Silaghi

 

Comment