Sonia își dorește mai mult decât orice să îi ofere o viață mai bună fiicei ei Paula (12 ani). După ce s-a despărțit de soțul ei în 2007, Sonia (57 de ani), nu mai beneficiază de niciun sprijin din partea tatălui Paulei, iar veniturile lor lunare sunt de doar 800 lei. Mare parte a banilor ajunge să fie cheltuită pe medicamente, mama având mai multe probleme de sănătate, rămânându-le foarte puțin pentru cheltuielile zilnice, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și chirie. 

Însă, cea mai gravă problemă a Soniei și Paulei este lipsa unei locuințe, familia nedeținând nicio proprietate, drept pentru care cele două sunt nevoite să își caute în permanență spații de locuit ieftine și să se mute periodic.    

La sfârșitul anului 2017, când Hope and Homes for Children a aflat de situația lor, mama și fiica locuiau fără forme legale într-o chirie în Sibiu, într-o cameră precar mobilată pentru care trebuiau să plătească 500 lei lunar. Disperată de situația în care se afla și îngrijorată pentru că starea de sănătate nu-i permite un loc de muncă cu venituri mai mari, Sonia a fost nevoită din nou să caute un alt spațiu în care să locuiască cu fetița. Așa a ajuns să locuiască într-un spațiu  al unei parohii care oferă și servicii de asistență comunitară într-o localitate din județul Sibiu. 

Pentru noi a fost prea mult să plătim 500 de lei chirie. Am fost și la Primăria Sibiu pentru o locuință socială, dar nu am reușit să primim una. Îndrumată de un asistent social, am ajus aici la parohie, iar ei ne-au oferit o cameră. Condițiile sunt mult mai bune și ne simțim în siguranță, o vreme măcar. Plătesc 250 lei lunar, deocamdată, și prestez diverse munci gospodărești în curtea parohiei, în special la grajdul cu oi, atât cât îmi permite sănătatea. Numai că nu știm cum va fi mai departe și cât timp vom putea sta aici. Paula îmi spune deseori: <<Mami, nu mai vreau să fim mereu pe drumuri>>. Nu știu ce să-i spun. Doar plângem împreună, una în brațele celeilalte”, a povestit Sonia cu vocea nesigură și cu ochii în lacrimi când au vizitat-o asistenții sociali Hope and Homes for Children.

Paula este silitoare, dar are probleme la unele materii. La noua școală nu prea are prieteni și are de suferit din cauza lipsurilor materiale, fiind etichetată de unii dintre colegi. Cu toate acestea se străduie să învețe bine, să nu o supere pe mama.

În urma evaluării făcute de asistenții sociali ai Hope and Homes for Children și a întocmirii unui plan de intervenție, a fost luată decizia includerii familiei în programul de prevenire a separării copilulului de familie susținut financiar și de KRUK România. Începând din luna februarie 2018, prin acest program, Hope and Homes for Children asigură plata chiriei lunare, contravaloarea meditațiilor pentru Paula, precum și bani pentru alimente, medicamente pentru mamă, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte. De asemenea, au primit un dulap pentru haine și un birou pentru ca Paula să poată să își facă temele. În același timp, mama va fi consiliată în privința bunei gestionări a resurselor de strictă necesitate și pentru identificarea unei ocupații din care să realizeze venituri, având în vedere starea de sănătate. 

Sonia și Paula sunt recunoscătoare pentru sprjiinul primit, la care nici nu visau, fiind obișnuite ca nimeni să nu le ajute. Acum sunt mai liniștite și speră că li se va împlini și cel mai mare vis. Acela de a avea liniște într-un loc al lor și o viață mai bună.

Această intervenție face parte din programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children începând cu anul 2001. Prin acest program 28.436 de copii au fost sprijiniță să rămână alături de familiile lor. Din anul 2017, unul dintre finanțatorii acestui program este compania KRUK România. 

Text de Sorina Moldovan

Comment