Soții Ioana și Claudiu Căplean locuiesc în județul Iași. În 2017, femeia în vârstă de 30 de ani a rămas însărcinată și se pregătea să aducă pe lume al cincilea copil. Pe timpul sarcinii s-a simțit bine, așa că nu a considerat  necesar să meargă foarte des la controale medicale, mai ales că cei patru copii îi ocupau tot timpul. Nici ea, nici soțul ei nu erau preocupați de sexul copilului ce urma să se nască, așteptând doar să vină sorocul.

Odată cu momentul nașterii au avut parte de un adevărat șoc. Tânăra mamă a născut prematur nu unul, ci patru copii, două fetițe și doi băieți, unul mai frumos ca altul. Deși în sinea lor se bucurau de micuți, ambii părinți au fost atât de speriați că vor avea dintr-odată  8 copii, încât erau hotărâți să renunțe la cei patru nou născuți. Asta cu atât mai mult cu cât familia locuiește împreună cu bunica paternă și cu încă doi nepoți. În astfel de condiții, reacția și panica soților a fost de înțeles. Și-au făcut mari probleme, mai ales că în casa în care locuiesc nu exista spațiu suficient și adecvat pentru toți, cu toate că era întreținută corespunzător. Tatăl, care lucrează în construcții în diverse localități din țară, a reușit pe parcursul anilor să ridice încă o casă în aceeași curte, formată din 3 camere și hol, clădire care însă nu era finalizată, drept urmare nu era locuibilă. Acesta a fost momentul în care au decis să apeleze la ajutorul autoritățile locale pentru a căuta soluții împreună.

Hope and Homes for Children a intervenit  imediat, făcând front comun cu autoritățile locale. A fost întocmit un plan de intervenție pentru prevenirea separării copiilor de familie, iar în luna octombrie 2017, ca primă intervenție s-au asigurat toate cele necesare pentru mamă și cei patru bebeluși: produse igienico-sanitare, scutece, lapte praf, îmbrăcăminte, pilote, cărucioare pentru copii, pătuțuri, perne, paturi, lenjerii de pat, cădiță de baie, șervețele umede, detergent pentru rufe. Pe de altă parte, s-a achiziționat mobilier pentru locuința nouă, mochetă, frigider, aragaz, butelie, alimente, rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru ceilalți copii, mașină de spălat, televizor, lemne de foc.

În tot acest timp, mama a fost consiliată în permanență pentru a face față acestei mari provocări: pe de o parte, ca să depășească șocul suferit, iar pe de altă parte pentru a putea să se ocupe cum trebuie atât de micuții născuți prematur, aceștia având nevoie de  supraveghere permanentă, cât și de ceilalți copii.  

Ajutată, familia a trecut cu bine și peste iarnă. La începutul anului 2018 am fost să-i vizităm. A fost realmente o bucurie să-i găsim bine, bebelușii erau veseli, vioi și zâmbitori. La fel de emoționată ca noi, mama ne-a mărturisit că nu a reușit să îi țină pe toți împreună în brațe, și că atunci când unul dintre ei începe să plângă, ceilalți completează cvartetul de voci cristaline, într-un plâns pe care abia îl poate opri. Toți vor atenția ei și dacă ar fi posibil, toți deodată.

Hope and Homes for Children susține în continuare familia. În această perioadă, tatăl construiește un grajd pentru animale, urmând să fie cumpărată o vacă pentru lapte. Până atunci, micuții primesc lapte praf, precum și alte alimente necesare în funcție de etapele de creștere. În curând vor împlini un an. Abia așteptăm să-i revedem, veseli și sănătoși, alături de ceilalți membri ai familiei.

Text de Sorina Moldovan

Comment