Hope and Homes for Children a demarat programul de prevenire a separării copilului de familie în anul 2001 pentru a oferi sprijin familiilor care riscă să își abandoneze copiii în orfelinate. Anual, prin acest program, susținut și de Farmexpert și Farmaciile Alphega, peste 2.000 de copii sunt ajutați să rămână alături de familiile lor. 

Familia Tenescu este o familie dintr-un sat din județul Botoșani care a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familie în 2018 după ce casa în care locuiau cei șapte copii cu vârste între un an și 17 ani și părinții lor a ars în luna februarie. Norocul lor a fost că niciunul dintre ei nu se afla în casă în acel moment, iar pompierii, chemați de vecini, au reușit să salveze o parte din casă.

În urma incidentului, mama şi cei cinci copii mai mici au ajuns în Centrul Maternal din Botoşani, iar tatăl şi cei doi copii mai mari au locuit la un unchi în satul lor. Dorința lor era ca familia să se reunească, însă, în lipsa unei locuințe, acest lucru nu era posibil. Familia Tenescu este apreciată în comunitate și informațiile despre situația lor dificilă au ajuns la cunoștința autorităților locale care au decis să îi sprijine să se reunească. Fără ajutor, copiii riscau să ajungă în sistemul de protecție, în ciuda dorinței părinților de a-i păstra alături.

Asistentul social din cadrul primăriei a găsit o casă cu chirie, iar tatăl și cei doi copii s-au mutat acolo până când puteau să își repare propria locuinţă. Casa lor era foarte aproape de casa închiriată, așa că tatăl a continuat să folosească terenul din jurul ei ca să cultive legume pentru a avea ce mânca și conserva peste iarnă. 

În același timp, asistentul social din cadrul Centrului Maternal din Botoşani a solicitat sprijin Fundaţiei Hope and Homes for Children pentru a repara casa familiei. Specialiștii Fundației, împreună cu acesta, au evaluat situația și au făcut un plan de intervenție care conținea, pe lângă alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite și produse igienico-sanitare, şi un necesar de materiale pentru reparaţii. În scurt timp, materialele au fost cumpărate de la un magazin din sat, iar casa a fost reparată. Pentru asta, tatăl a cerut spriijinul vecinilor și al altor membri ai comunității pentru a face ei lucrările de reparație și a nu mai plăti manopera. Când au început lucrările, mama şi ceilalți copii au plecat din centrul maternal pentru a le fi alături şi s-au mutat la o vecină unde au plătit și ei chirie. În timp ce tatăl repara casa, ea gătea pentru el și oamenii care îl ajutau, avea grijă de copii şi muncea și în grădină.

Practic, toți membrii familiei au fost implicaţi în refacerea casei şi reunirea lor. Când lucrările au fost terminate, familia a revenit în casa lor. Pentru toată lumea din sat a fost o reconfirmare a faptului că familia era una de nădejde, că își doreau, mai presus de orice, să fie împreună și că nimic nu îi oprea din a-și îndeplini dorința. Pentru partenerii implicați a fost o confirmare că familia Tenescu a meritat mobilizarea și sprijinul oferit, reușind să se descurce foarte bine într-o situație care putea deveni critică. 

Datorită acestor măsuri, implementate de Hope and Homes for Children și partenerii locali cu sprijinul Farmexpert și al Farmaciilor Alphega atunci când familia avea mai mare nevoie, s-a evitat separarea copiilor de părinții lor. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să monitorizeze familia și să o ajute dacă va fi nevoie.

 

 

 

           

 

 

Comment