Hope and Homes for Children România și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani au continuat, în baza unui parteneriat care a început acum opt ani, au continuat implementarea Programului de sprijin pe cele trei componente: prevenirea separării copilului de familie, reintegrarea în familie a copiilor din sistemul de protecție și inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul. Noutatea de anul acesta constă în colaborarea directă cu autoritățile publice locale din județul Botoșani în cazurile copiilor cu risc de separare de părinți. Cele două instituții partenere au organizat trei întâlniri de lucru la sediul DGASPC Botoșani, în lunile martie, mai, respectiv august 2017, la care au luat parte referenți și asistenți sociali din 27 comunități din județ.

Cosmina Fratu, asistent social în cadrul Hope and Homes for Children, împreună cu Lăcrămioara Radu, Șef Birou Programe, Strategii,  Monitorizare, Parteneriate și coordonare APL din cadrul DGASPC Botoșani, le-au prezentat asistenților sociali instrumentele de lucru utilizate în cadrul programului. La rândul lor, participanții au expus situațiile cu care se confruntă în teren, au evaluat oportunitățile de sprijin, învățând să analizeze și să prioritizeze nevoile unei familii vulnerabile. 

Colaborarea pe care DGASPC Botoșani o are cu Hope and Homes for Children e benefică pentru ambele părți, din toate punctele de vedere, consideră reprezentanta instituției, Lăcrămioara Radu.

”Ne bucură foarte mult Referindu-ne strict la aceste întâlniri, am putut observa cu ușurință implicarea, determinarea și profesionalismul asistenților sociali dornici să cunoască, să acceseze oportunități de susținere, de sprijin și de suport pentru familiile vulnerabile din comunitățile lor. Ulterior acestor întâlniri, specialiștii din comunități ne-au adus în atenție situații de copii în risc de separare de părinți, cu scopul de a fi incluse în programul de sprijin. Acești copii au fost vizitați în familiile lor, de către noi în echipă comună, au fost evaluați în funcție de nevoile individuale și în context familial, fiind incluși în Programul de sprijin material”, a declarat ea.

Cosmina Fratu, asistent social cu experiență în cadrul Hope and Homes for Children, consideră că aceste întâlniri sunt foarte importante, existând o interacțiune continuă între traineri și participanți.

”Din experiența acumulată până acum, am constatat că asistenții sociali înteleg cât de necesar este să se intervină cât mai repede în situațiile de risc. Cu cât se amână intervenția, cu atât mai mult se agravează problema și astfel devine mai dificilă intervenția. Totodată, în cadrul acestor întâlniri se discută și depre importanța managementului de caz ca metodă de lucru, implicarea a cât mai mulți actori sociali pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor vulnerabile”, a subliniat Cosmina Fratu.  

 

Comment