Povestea Soniei, fetița abandonată care a hotărât să-și facă singură viitorul

Sonia avea doar cinci ani când părinții au plecat într-o altă țară și au uitat de ea. A ajuns într-un centru de plasament, unde nu a stat decât un an, apoi a fost îngrijită succesiv de doi asistenți maternali, în familii care au încercat să îi ofere afecțiunea și atenția necesare. Însă șocul abandonului și frustrările legate de lipsa dragostei au făcut-o vulnerabilă. În ciuda sprijinului celor din jur, Soniei i-a fost aproape imposibil să accepte că fost abandonată. A urmat o perioadă de tratament și consiliere la secția de Recuperare Pediatrică care a ajutat-o să-și depășească furia. Adolescentă fiind, Sonia a ajuns într-o casă de tip familial, unde a și rămas până la absolvirea studiilor. A înțeles că ea însăși este singura care își poate modela destinul, așa că s-a ținut de școală și a învățat bine. 

Acum, Sonia are 23 de ani și a absolvit cursurile Școlii Postliceale, specializarea asistent medical generalist. După terminarea școlii, din banii adunați până în momentul ieșirii din sistemul de protecție, precum și din câteva donații, tânăra și-a achiziționat o locuință modestă, compusă dintr-o cameră și dependințe, care necesita investiții serioase. Atunci a ajuns Sonia la Hope and Homes for Children, iar Florina Crețar, asistent social în cadrul Fundației, a petrecut mult timp cu Sonia și a ajutat-o în demersurile privind viața independentă care o așteaptă.

”I-am acordat multă încredere. Am încurajat-o să își urmeze visele. Să aibă încredere că va fi din ce în ce mai bine, pentru că viața ei și-a deschis deja porțile înspre un viitor frumos, cu o carieră  pe care a îmbrățișat-o cu drag. Aceea de asistent medical generalist”, spune Florina  despre Sonia. 

Din noiembrie 2016, Sonia a intrat sub protecția Hope and Homes for Children. După angajarea ca asistent radiolog, Fundația a ajutat-o să își amenajeze locuința cu toate dotările necesare: parchet, centrală de apartament, obiecte de mobilier, aragaz. În plus, a fost încurajată să continue perfecționarea pe plan profesional, astfel că s-a înscris la un curs de radiologie. A intrat într-un program de monitorizare, fiind consiliată în permanență să mențină un stil de viață sănătos, să aibă acces la asigurări medicale și la îngrijire medicală specializată.

Viața Soniei este mult mai echilibrată acum. A învățat să zâmbească mai mult. Are multe motive să creadă în forțele proprii, în puterea ei interioară de a-și clădi viitorul. Se gospodărește singură și se gândește tot mai serios la visul de a-și întemeia o familie. Una pe care și-a închipuit-o mereu. În visul ei, ea este o mamă iubitoare. O mamă care își va strânge cu multă dragoste copiii în brațe. Și care nu va pleca nicicând de lângă ei.

 

Text de Sorina Moldovan