Alina este una dintre numeroasele adolescente din România care au devenit mame mult prea devreme.

Fiica ei, Raluca, s-a născut în 2012, pe când Alina avea doar 15 ani – fapt care a dus la separarea lor. Alina a rămas însărcinată în urma unei relații pasagere cu un tânăr, și el tot minor, care nu a recunoscut paternitatea copilului. Tatăl Alinei nu a susținut-o și nici nu avea condițiile necesare pentru creșterea și îngrijirea unui nou născut.  Din această cauză, viitoarea mamă a ajuns, înainte de a o naște pe Raluca, să locuiască într-un centru maternal timp de opt luni. Apoi fetița a fost plasată în asistență maternală până când Alina avea să împlinească vârsta de 18 ani.

Marcată de abandonul pe care l-a trăit după ce mama sa a părăsit-o pe când ea avea doar șase luni, lăsând-o în grija soțului ei, Alina a decis că nu va renunța la fiica ei. Că nu va fi una dintre mamele care își abandonează propriii copii. Așa că a vizitat-o mereu pe Raluca, s-a interesat în permanență de ea și, în 2016, când a împlinit 18 ani, a început demersurile pentru a fi reunită cu fiica sa. Pentru ca acest lucru să devină realitate, Alina avea nevoie însă de un loc de muncă și de un spațiu de locuit. A  cunoscut un tânăr responsabil și muncitor și s-au mutat împreună în casa moștenită de la părinții lui.  S-au căsătorit, el devenind un sprijin pentru Alina și, mai ales, un tată pentru fetița ei.

Hope and Homes for Children a aflat de situația familiei Popescu de la reprezentanții Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. În februarie 2017, o echipă a Fundației s-a deplasat în comuna în care locuiau pentru a constata condițiile în care aceștia locuiau. Casa din chirpici era foarte veche, micuță, cu o bucătărie și o cameră de dormit, foarte curată și menținută într-o ordine impecabilă de către Alina. Însă casa era într-o stare avansată de degradare, prea șubredă pentru a susține chiar și zăpada depusă pe timp de iarnă, reprezentând un adevărat pericol pentru întreaga familie. Nu aveau niciun fel de aparatură de uz casnic, nici măcar o sobă și nu erau racordați la rețeaua electrică, primind curent de la un vecin. Soțul Alinei reușise să toarne, în curte, fundația pentru o nouă casă dar, din cauza veniturilor reduse ale familiei, nu a mai putut continua construcția.

În mai puțin de un an, Hope and Homes for Children a asigurat toate materialele necesare construcției și noua casă a fost finalizată. Tot datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children noua locuință a fost dotată cu aparatură electrică, mașină de spălat, mobilier, sobă pe lemne și multe altele necesare traiului.

În martie, Raluca va împlini 6 ani. Este un copil vesel și plin de energie care se bucură de fiecare zi petrecută la grădiniță și acasă. Cea mai apăsătoare grijă a familiei Popescu fiind îndepărtată – riscul ca propria locuință să se prăbușească, Raluca, va crește într-un mediu primitor, sigur și călduros, lângă mama sa. Fericită în brațele celei care i-a dat viață.

Text de Sorina Moldovan

Comment