Situațiile disperate se pot transforma uneori în oportunități și șanse la o viață mai bună, iar o mână de ajutor din partea comunității poate însemna enorm pentru o familie aflată în dificultate. Cu ajutorul Fundației Hope and Homes for Children, a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași și a UniCredit Bank, o familie cu cinci copii și-a schimbat dramatic condițiile de locuire și a reușit să rămână unită în ciuda amenințărilor cu evacuarea. 

Șapte suflete – mama, tata și cei cinci copii - trăiau de ani de zile într-o garsonieră cu pereții deteriorați și plină de igrasie, în condiții din ce în ce mai grele. La începutul anului 2016, când proprietarul garsonierei a anunțat că vrea să vândă locuința, familia Avram abia reușea să facă față cheltuielilor zilnice din venitul lunar de numai 2400 de lei. Iar asta în ciuda faptului că părinții aveau venituri stabile - Ilie Avram e muncitor cu carte de muncă la o fabrică din Iași, iar Nina, asistent personal pentru Paul, băiatul lor de 9 ani care are nevoi speciale severe.

Cazul a intrat în atenția serviciului social al primăriei și al DGASPC Iași, care au încercat să găsească o variantă de sprijin financiar pentru familie astfel încât copiii să poată rămâne alături de părinți. În lipsa unei soluții, copiii urmau să fie dați în plasament, ceea ce ar fi cauzat o traumă majoră întregii familii. 

Parteneriatul dintre DGASPC Iași și Hope and Homes for Children s-a dovedit providențial pentru familia Avram. Partea bună a acestui caz era faptul că familia deținea la marginea satului un teren de 1200 de metri pătrați, pe care, din economiile făcute în timp, reușiseră să toarne o fundație pentru o casă de aproximativ 50 de metri pătrați. Hope and Homes for Children s-a implicat în continuarea proiectului de construire a casei, astfel încât familia să se poată muta cât mai curând în noua casă.

Cum se construiește un viitor nou

Familia a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children și a beneficiat de sprijinul financiar al UniCredit Bank. Hope and Homes for Children a realizat devizele, a achiziționat și donat materialele necesare construcției (ciment, fier beton, scoabe, cuie, BCA, nisip, pietriș, material lemnos pentru acoperiș, învelitoare, uși, geamuri etc.), apoi a asigurat cele necesare finisajelor interioare (plăci rigips pentru tavane, tinci, glet, vopsea lavabilă interior-exterior, adeziv, termoizolație, articole instalație electrică etc.). Fundația s-a implicat inclusiv în realizarea unei părți din execuția lucrărilor. Ulterior, locuința a fost dotată cu mobilă pentru bucătărie, două sobe pentru încălzirea camerelor, patru canapele, două dulapuri pentru haine, masă și scaune pentru bucatărie, birou pentru teme, fotoliu, aplici, covoare. Pe lângă donațiile regulate de articole de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, familia primește din partea Hope and Homes for Children și consiliere privind dezvoltarea abilităților parentale, gestionarea comportamentelor dificile, pregătirea mutării și gestionarea locuinței și gospodăriei, pentru a reuși să le utilizeze eficient pe termen lung.

Primăria comunei a extins rețeaua electrică până în apropierea casei, astfel încât locuința să poată fi branșată la rețea. Serviciul social din primărie o asistă pe mamă pentru a efectua reevaluarea medicală a lui Petru și pentru a frecventa, săptămânal, cu el școala specială din Iași. 

Sărbători în casă nouă

Membrii familiei s-au implicat mult în realizarea construcției și finisarea casei, având o colaborare bună cu toți cei implicați în proiect. Locuința a fost finalizată în martie 2017, iar familia s-a mutat la începutul lunii aprilie, înainte de Sărbătorile de Paște. După mulți ani de greutăți, au fost sărbători pline de bucurie  Ceea ce cu un an înainte se anunța un viitor sumbru devenise o viață radical schimbată și plină de promisiuni. Acum se mutau în propria lor casă.  

În jurul casei a început să se dezvolte și o mică gospodărie. Un grajd cu o vacă, coteț cu porci, grădină de legume, pomi frunctiferi, porumb, lucruri care acum asigură subzistența familiei din forțe proprii. 

Stresul și nesiguranța zilei de mâine se risipesc încetul cu încetul, iar familia e mai unită ca niciodată. Inclusiv comunitatea îi privește cu alți ochi. La școală, copii nu mai sunt marginalizați pentru că nu au casă. Iar toate aceste lucruri minunate au presupus o investiție cu mult mai mică decât ar fi implicat pe termen lung plasamentul copiilor. Întreg bugetul alocat de Hope and Homes for Children și UniCredit Bank pentru acest proiect ar fi fost cheltuit de către stat în doar șase luni dacă cei cinci copii ar fi intrat în sistemul de protecție. Copiii ar fi fost separați de familie încă aproximativ 7-8 ani, acesta fiind media de instituționalizare a unui copil după ce intră în sistem. În schimb, copiii vor rămâne acasă, alături de părinți, și vor continua să frecventeze școala cu regularitate, având șansa de a deveni cetățeni autonomi și, de ce nu, de a-i ajuta și pe alți semeni aflați în dificultate.

Text de Sorina Moldovan

 

Comment