Dorina e unul dintre copiii din familii dezorganizate care au ajuns să fie instituționalizați. Știe ce înseamnă lipsa unui cămin cald și primitor și, mai ales, știe ce înseamnă o viață lipsită de plasa de siguranță oferită copiilor de către părinții lor, atât de necesară pentru o dezvoltare cât mai normală și armonioasă. Dorina a ajuns în sistemul de protecție la vârsta de 8 ani, împreună cu alți doi frați, de 6 și, respectiv, 4 ani. După o perioadă în care au schimbat împreună mai multe instituții de protecție, au fost separați și mutați în orfelinate diferite, continuând totuși să își mai trimită vești unul altuia și să se vadă din când în când. 

După ce a ieșit din sistemul de protecție, Dorina a încercat să își facă un rost și să își găsească un loc al ei în lume. A întâlnit un bărbat cu 17 ani mai în vârstă decât ea, cu o fiică încredințată lui în urma divorțului.  Au trăit 11 ani în concubinaj și au avut împreună alte patru fetițe, care acum au între 3 și 11 ani. În tot acest timp, au locuit împreună cu părinții bărbatului iar, după decesul mamei lui, în 2015, Dorina s-a ocupat singură de toate treburile din gospodărie: de animale, de cei cinci copii, de curățenie, mâncare, spălat și de tatăl în vârstă și bolnav al bărbatului ei. Cu ei s-a mai mutat și unul din frații ei, ieșit din sistemul de protecție.  În toți anii aceștia, problemele familiei s-au agravat, pe fondul consumului de alcool al bărbatului Dorinei. Acesta a început aibă relații pasagere cu alte femei, să lipsească atât de la serviciu cât și de acasă, neimplicându-se nici în treburile gospodăriei și nici în creșterea copiilor. Din toate aceste motive, Dorina a decis să ia fetele și să plece, încercând să le protejeze de atmosfera dăunătoare în care trăiau.

Un nou început

Casa în care locuiesc acum le-a fost pusă la dispoziție, în mod gratuit, de învățătoarea din satul în care locuiesc, impresionată de dificultățile prin treceau care Dorina și fetele sale. Deși este veche, cu două camere și o bucătărie mobilate modest, e un cămin primitor, iar pe Dorina o motivează foarte mult faptul că are un acoperiș deasupra capului, că  au energie electrică, fântână în curte și că au în sfârșit liniștea dorită. Așa că a vopsit chiar ea căsuța în verde, a curățat-o și s-a ocupat și de cultivarea legumelor în grădina din jurul casei.   

Tocmai pentru că a crescut într-un mediu care nu a reprezentat niciodată o familie, încearcă să le ofere celor patru fetițe ale sale, în cea mai importantă etapă a vieții lor, sprijiniul, afecțiunea și siguranța pe care ea nu le-a avut. 

”Îmi iubesc fetele și ele mă iubesc pe mine, ceea ce este cel mai important. Nu aș putea accepta vreodată să fie separate de mine, să fiu nevoită să mă despart de ele. Am trăit fără părinți și fără să simt ce e iubirea de mamă, este aproape un coșmar pentru mine.  Nu am cuvinte să le mulțumesc tuturor celor care îmi sunt acum alături, atât doamnei învățătoare care ne-a pus casa la dispoziție, doamnei asistent social care  ne vizitează permanent, cât și Fundației Hope and Homes for Children care ne-a asigurat tot ce este nevoie pentru a putea trece peste iarna care vine încet peste noi”, ne-a spus, cu emoție, Dorina.

Spre mai bine

În momentul de față, potrivit asistenților sociali ai Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, resursele lor financiare sunt destul de limitate: alocațiile de stat ale copiilor, de 336 lei și alocația pentru susținerea familiei de 428 lei, plus ajutorul social de 527 lei lunar, pe care îl primesc din luna august. Asistenții sociali din cadrul primăriei s-au autosesizat în cazul familiei monoparentale, solicitând includerea acesteia într-un program de sprijin material. Așa a ajuns cazul la cunoștința Hope and Homes for Children, iar specialiștii Fundației au făcut mai multe vizite pentru a evalua nevoile familiei și a realiza un plan de interveție. 

Pentru început, Fundația le-a asigurat lemnele necesare încălzirii pe timp de iarnă și a dotat bucătăria cu aragaz, butelie și frigider. Totodată, i-au fost asigurate materialele necesare pentru igienizarea casei, detergenți și alte produse necesare, precum și alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte  pentru ea și pentru cele patru fetițe și rechizitele de care au nevoie pentru școală și grădiniță. Dorina și fetițele ei vor avea, în iarna aceasta, sărbătorile liniștite și speranța că viețile lor se vor schimba din ce în ce mai mult în bine. 

Text de Sorina Moldovan

 

 

Comment