Marius are 16 ani și se află în Centrul de Plasament „Robin Hood” din mai 2016. Însă povestea lui Marius în sistemul de protecție este mult mai lungă.

Părăsit de tată încă de la naștere, Marius a crescut înconjurat de dragostea mamei, Adriana, și a bunicii, de care s-a atașat foarte mult. Când avea 5 ani, sănătatea bunicii s-a deteriorat, boala imobilizând-o în pat. Cum mama era plecată zilnic la muncă, iar bunica nu putea avea grijă de băiat, acesta ieșea singur afară, arunca cu obiecte pe geam, se juca la aragaz și la instalațiile sanitare – un comportament nepotrivit care a aatras atențai vecinilor. Așa că au sesizat Protecția Copilului. 

Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 au constatat că Adriana nu se poate ocupa singură de creșterea lui. Prin urmare, copilul a fost dus la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat. La trei zile de la sosirea sa în centru a primit o lovitură dură – a aflat că bunica, persoana de care era extrem de atașat și care îl crescuse încă de mic, a decedat.  

După cinci luni petrecute în centru, Marius a fost mutat într-un apartament de tip familial. Chiar dacă moartea bunicii a fost o lovitură, băiatul a reușit să rămână puternic și ambițios, mai ales datorită faptului că mama a rămas o constantă în viața lui. Vizitele ei la apartamentul de tip familial erau dese, iar sfârșitul de săptămână îl petreceau mereu împreună. Relația cu mama îl făcea să se simtă în siguranță și îi oferea forța de care avea nevoie ca să facă față situației.

La începutul anului 2014, Adriana a solicitat reintegrarea lui în familie, lucru care s-a și întâmplat. O  nouă relație a mamei a dus însă la deteriorarea rapidă a liniștei familiale. În noiembrie 2015, Marius a fost găsit de poliție fără supraveghere într-o cafenea, unde stătea de aproximativ 24 de ore. Băiatul le-a spus polițiștilor că a fugit de acasă din cauza bătăilor dese pe care i le aplica concubinul mamei sale. Poliția l-a dus pe Marius la Adăpostul de Zi și de Noapte pentru Copiii Străzii unde, ulterior, au chemat-o și pe mama lui. Deși specialiștii DGASPC Sector 4 au încercat consilierea mamei și a concubinului acesteia în vederea unui comportament parental adecvat, cei doi au refuzat participarea la aceste ședințe. Singura opțiune a fost instituirea unei măsuri de protecție pentru copil. Astfel, în mai 2016, Marius a fost adus în Centrul de Plasament „Robin Hood”.

Pentru Marius ,această a doua intrare în sistemul de protecție a fost mai traumatizantă decât prima pentru că, de data aceasta, a simțit acut abandonul mamei sale. Adriana are în prezent doi copii cu noul său partener de viață și nu l-a mai vizitat deloc pe Marius, justificându-se că trebuie să aibă grijă de ceilalți doi copii mai mici. 

Marius este un copil sensibil, deși drumul lui în viață, până acum, nu a fost unul foarte fericit, presărat cu mari dificultăți. Dorința sa de a face parte dintr-o familie și de a fi acceptat l-a pus în situații dificile, iar presiunea grupului l-a determinat să se comporte contrar personalității sale. Deși nu a avut modele la care să se raporteze, Marius a găsit, cumva, un echilibru în viață, iar arta i-a fost alături în regăsirea sinelui. Poezia și pictura îl ajută să se descarce emoțional și să evadeze din realitatea de multe ori tristă în care este nevoit să trăiască. În ambele hobby-uri este un autodidact și își dorește să rămână așa, pentru el arta reprezentând cea mai onestă formă de a se exprima pe sine. 

Anul trecut, de 8 martie, Marius i-a scris mamei o poezie. A intitulat-o simplu, „Mama”:
 

Pe bolta senină
O stea se anină
Trăiește între stele
Mai mare-ntre ele
Ea e steaua mea
E chiar mama mea
Pe bolta albastră
O rază-i măiastră
Lumina din floare
Trimite spre zare
Căldura-n iubire
Și-a mea fericire.


Marius va fi mutat, împreună cu alți copii din Centrul de Plasament „Robin Hood”, în Casa de tip familial „Cavalerii”, la care Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Holcim România și DGASPC Sector 4, a început lucrările de construcție în 12 iulie. Băiatul își face deja planuri pentru mutarea în casa cea nouă, al cărei nume l-a ales împreună cu colegii lui. E bucuros că merge acolo și deja se gândește cum va arăta camera lui și cum va putea să își amenajeze colțul lui în ea. În cameră va sta cu încă doi colegi și știe că se va simți ca într-o familie. Exact ce își dorește!

 

 


 

Comment