Familia Pavel, formată din mama (tatăl fiind decedat) și cei opt copii, a intrat în programul nostru de prevenire a separării copilului de familie desfășurat în județul Sibiu, după ce ne-a cerut ajutorul în 2015. 

Deși familia locuia în condiții foarte grele, autoritățile locale refuzau să le ofere sprijin, încercând astfel să îi determine să se mute din localitate. Practic, autorităţile știau de ei și de situația lor dificilă, dar nu interveneau cu soluții (precum un venit minim garantat, sau un ajutor de încălzire). În aceste condiții, o parte dintre copii au renunţat la şcoală și au preferat să meargă să lucreze cu ziua, ca familia să aibă bani pentru a supraviețui. 

La prima vizită pe care le-am făcut-o, i-am gasit pe copii aşteptând să mănânce o fiertură de urzici gătită pe o tablă în faţa casei. Mama copiilor îmi povestea că au rămas fără curent electric, pentru că nu a avut bani să achite facturile vechi. Iarna, copiii învatau la lanternă sau la lumânare. Nu aveau haine, nici mâncare, nici lemne - prin urmare, copiii riscau să ajungă în sistemul de protecție a copilului. 

După ce familia Pavel a intrat în programul nostru, cinci copii au început să meargă la școală, iar familia a primit o sobă pentru gătit și încălzit, alimente, încalţăminte, îmbrăcăminte, rechizite, jucării și produse de igienă. Am ajutat-o pe mamă să le facă acte de identitate copiilor și, astfel, să primească alocație de susţinere, iar ea un venit minim garantat. De asemenea, locuința a fost racordată din nou la sistemul de electricitate și s-au făcut câteva lucrări de amenajare în interior pentru a îmbunătăți condițiile de trai. Familia mai are nevoie de ajutor, dar se vede deja o îmbunătățire a situației lor. Viața copiilor este mult mai frumoasă și mai ușoară acum, iar ei se pot dedica școlii și grădiniței.