Trei tineri pe drumul independenței

Andreea, Călin și Daniel și-au petrecut o parte din viață în sistemul de protecție a copilului. La finalul anului 2016, cei trei tineri s-au hotărât să părăsească sistemul de protecție și centrul de plasament în care trăiau, iar Hope and Homes for Children le-a fost alături.

La vârsta la care alte tinere își trăiesc adolescența, Andreea își părăsea familia decimată de alcool. Zilnic avea parte de violențe, scandaluri și umilințe, care au culminat cu o agresiune sexuală din partea tatălui. A fost picătura care a umplut paharul. A fugit de acasă și nu a mai vrut să audă de cei care i-au dat viață. Din centrul de plasament în care a ajuns, Andreea a terminat liceul, însă n-a reușit să ia examenul de bacalaureat. Pentru asta îți trebuie un cămin liniștit și părinți care să te ajute.

Călin avea doar 4 ani când a început lungul drum al centrelor de plasament. A păstrat legătura cu părinții și frații săi și, de câte ori are ocazia, le dăruiește dulciuri. A terminat liceul, specializarea tehnician operator tehnică de calcul, dar nu a luat examenul de bacalaureat. S-a angajat casier pentru a avea banii lui proprii și a putea începe o viață independentă. N-a uitat ce greu e să fii singur, așa că timpul liber și-l dăruiește copiilor care duc povara lipsei unui cămin. E voluntar la diferite ONG-uri care derulează activităţi cu copii și se implică în strângeri de fonduri, tabere, reprezentații de muzică și dans.

Daniel a fost instituționalizat în urma decesului mamei. Tatăl, nevăzător, nu a putut să-și întrețină cei trei copii, așa că au ajuns în centre de plasament. Acum, Daniel are 25 de ani și a absolvit un curs de frizer. Își dorea o viață independentă, în afara sistemului de protecție.

Când Andreea, Călin și Daniel s-au hotărât să părăsească sistemul de protecţie, și-au dat seama că nu vor reuși singuri să își înceapă viața pe cont propriu. Așa că s-au decis să se mute împreună, pentru a se putea ajuta unul pe celălalt, și au cerut sprijinul Hope and Homes for Children. Fundația i-a sprijinit cu alimente şi cu găsirea unei locuințe și achitarea chiriei. De asemenea,  au fost consiliaţi pentru a-și găsi un loc de muncă şi pentru a-l păstra, astfel încât să-și asume cheltuielile cu locuința pe viitor. Andreea s-a angajat ca vânzătoare, iar Daniel ca barman-ospătar și toți trei fac tot ce le stă în putință ca să arate că merită să fie tratați cu demnitate.

Text de Florina Crețar