Hope and Homes for Children a demarat programul de prevenire a separării copilului de familie în anul 2001 pentru a oferi sprijin familiilor care riscă să își abandoneze copiii în orfelinate. Anual, prin acest program, susținut și de Farmexpert și Farmaciile Alphega, peste 2.000 de copii sunt ajutați să rămână alături de familiile lor. 

La începutul anului 2018, în acest program au intrat o mamă și cei trei băieți, Alin, Aurel și Anton. Alin are 16 ani și este elev în clasa a IX-a la un liceu teoretic. Aurel are 10 ani și este elev în clasa a III-a, iar Anton are 4 ani și e înscris la grădiniță. Copiii locuiesc împreună cu mama lor într-o casă moştenită de la bunici, o construcţie din cărămidă, formată dintr-o cameră şi bucătărie. În ciuda condiţiilor modeste, copiii sunt îngrijiţi şi frecventează şcoala.

Părinţii celor trei băieți au divorţat, ei fiind încredinţaţi mamei, iar tatăl trebuie să plătească pensia de întreţinere. Însă, a plecat în Norvegia la muncă și, în luna august 2017, în urma unor probleme de sănătate, nu a mai reuşit să plătească aceste obligaţii, fiind spitalizat într-un centru de recuperare din  Norvegia. 

În lipsa sprijinului din partea tatălui sau a familiei, mama se descurcă greu financiar, neputându-le asigura băieților nevoile de bază, în special alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte. Copiii riscă să abandoneze școala, iar situația lor a ajuns în atenția autorităților locale care ar fi putut cere separarea copiilor de mamă din cauza condițiilor precare de trai. 

Autorităţile locale, însă, au semnalat Hope and Homes for Children situaţia familiei, care a fost inclusă în programul de prevenire a separării copilului de familie. Primul pas făcut de specialiștii Hope and Homes for Children a fost analizarea situației familiei și elaborarea unui plan de intervenţie axat pe două direcții: sprijin material/financiar și consiliere.

Familia a primit produse alimentare de bază în vederea suplimentării și diversificării alimentației copiilor, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și rechizite pentru a evita abandonul școlar, precum și marginalizarea și discriminarea acestora, precum și produse de igienă personală și igienizare a locuinței, un aspect foarte important atunci când vine vorba de menținerea și integrarea copiilor în școală. 

În plus, mama a primit consiliere în vederea identificării unui loc de muncă și a întocmirii unui CV, a accesării beneficiilor oferite de stat și a serviciilor și asigurărilor medicale și a pensiei alimentare restante din partea tatălui, precum și îndrumare în vederea gestionării resurselor existente şi a economisirii, astfel încât pe viitor să îşi poată asuma cheltuielile de întreţinere a celor trei băieți. În luna martie, mama a reuşit, cu ajutorul autorităţilor norvegiene, să își viziteze fostul soț împreună cu copiii șin a fost la mai multe interviuri pentru angajare.

Datorită acestor măsuri, implementate cu sprijinul Farmexpert și al Farmaciilor Alphega atunci când familia avea mai mare nevoie, s-a evitat separarea copiilor de mama lor. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua  să sprijine familia, iar după ieșirea din program, o va monitoriza pentru a se asigura că nu vor reveni la situația inițială. 

 

 

Comment