Când ți-ai petrecut viața într-un orfelinat, dorința cea mai mare este să ai o familie. Aceasta a fost și dorința Claudiei – abandonată la vârsta de 6 ani și instituționalizată într-un centru din Brașov, până la vârsta de 18 ani.

Fără o pregătire care să îi asigure un viitor, după ce a părăsit orfelinatul, Claudia a ajuns în Centrul de persoane fără adăpost unde a stat timp de un an. Aici și-a cunoscut soțul, provenit la rândul lui din sistemul de protecție. O perioadă s-au descurcat, soțul reușind să se angajeze cu ajutorul unei asociații care i-a sprijinit și consiliat mai mult timp. Au apărut însă, pe rând, copiii – trei, cu vârste între 3 și 7 ani, la care s-a adăugat la începutul anului și un bebeluș de 4 luni. Odată cu copiii, au crescut și grijile, iar soțul Claudiei a simțit că nu mai poate face față și a călcat strâmb în fața legii. Acest lucru i-a adus o condamnare pentru furt, iar Claudia a rămas singură cu cei patru copii.

Cazul familiei a ajuns în atenția Hope and Homes for Children în septembrie 2018, imediat după ce soțul a fost închis, înainte cu 3 luni de nașterea celui de-al patrulea copil. Însărcinată și fără niciun venit în afara alocațiilor celor mici, femeia risca nu doar să fie evacuată din locuință din cauza restanțelor mari la plata chiriei, dar și să rămână fără copii.

Din cauza greutăților cărora a trebuit să le facă față de una singură, Claudia a căzut în depresie, având nevoie de sprijin emoțional și consiliere psihologică.  

Imediat după ce a aflat de situația familiei, Hope and Homes for Children a inclus familia în programul de prevenire a separării copilului de familie, fiind stabilit un plan de intervenție în funcție de priorități. Deși este o mamă extrem de atașată de copiii ei, o femeie puternică si motivată să iasă din situația actuală, Cristina nu se poate descurca fără sprijin de specialitate și resurse financiare și materiale.

Deoarece familia risca să fie evacuată din cauza imposibilității de plată a taxelor, Hope and Homes for Children a achitat restanțele și penalitățile la asociația de proprietari. S-au achiziţionat și donat articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și au fost făcute demersuri pentru achitarea taxelor necesare pentru înscrierea și frecventarea, de către copii, a unei forme de învățământ – creșă și grădiniță – precum și achiziționarea rechizitelor necesare.

Până în momentul nașterii, Claudia a frecventat un curs de infirmieră, pentru a se putea încadra în muncă. Hope and Homes for Children a susținut-o, achitând transportul. De asemenea, a fost consiliată și îndrumată să facă demersurile necesare pentru depunerea documentației în vederea obținerii indemnizației noului născut, a ajutorului social și venitului minim garantat.

În prezent, ea este mult mai liniștită și fericită să știe că poate conta pe cineva care să o ajute să iasă la liman.

Datorită măsurilor implementate de Hope and Homes for Children cu sprijinul KRUK România atunci când Claudia și copiii săi aveau mai mare nevoie, familia a rămas unită. Dar tânăra mama are nevoie de susținere în continuare, atât pentru plata chiriei și a utilităților, pentru a evita riscul evacuării din locuință, cât și cu cheltuielile legate de alimentația, întreținerea copiilor și prevenirea abandonului școlar. Își dorește să lucreze măcar 4 ore ca să-și poată suplini veniturile, dar fetița nou născută depinde încă de ea. Hope and Homes for Children va continua să sprijine familia până când situația lor va fi stabilă, iar Claudia și copiii ei vor fi în afara pericolului separării.

Zâmbete fericite luminează acum casa familiei!

 

 

           

 

 

Comment