Locuiește împreună cu cei 4 copii într-o căsuță modestă din județul Botoșani, casă cumpărată împreună cu soția pe vremea când aceasta era încă în viață. Mama a decedat însă, iar din 2012 a rămas singur cu copiii, două fete și doi băieți, care au acum vârste cuprinse între 11 și 16 ani.

Alexandru Șima este un moldovean de 40 de ani, care se descurcă în fiecare zi cum poate mai bine de dragul copiilor. Recunoaște că decesul soției l-a afectat foarte tare, simțindu-se total neajutorat și neputincios cu 4 copii. Spune că responsabilitatea pe care o are față de copii ”este, poate, cea mai grea sarcină pe care mi-a dat-o viața (…). Rămas singur, am înțeles că tot ce trebuie să fac este să fiu acolo pentru ei, să pot suplini cumva și lipsa mamei lor, a soției mele.”

Viața și-a urmat, însă, cursul. La început, copiii mergeau des în vizită la bunicii materni, dar în timp relațiile s-au răcit, aceștia fiind persoane mai dificile. Bunicii au revendicat și suprafața de 0,5 hectare de teren pe care Alexandra îl cultiva pentru a asigura necesarul de produse agricole pentru consumul propriu.

După 2 ani de la decesul soției, din cauza faptului că se descurca destul de greu și nu avea cu cine să lase copiii când era ocupat să procure cele necesare traiului, a intrat într-o relație cu o femeie dintr-o altă localitate. Totul a fost bine pentru un timp, iar copiii o îndrăgeau pe partenera tatălui, însă relația a luat sfârșit atunci când aceasta a venit cu propunerea ca ei să meargă în străinătate la muncă, iar copiii să ajungă în sistemul de protecție.

Alexandru nu a putut concepe ideea de a-și abandona copiii. Din acel moment a renunțat la relația cu acea femeie, în centrul atenției lui fiind doar copiii și nevoile lor. Și oricât de greu i-a fost bărbatului în toți anii care au urmat după decesul soției, niciodată nu s-a plâns și n-a cerut de pomană.

Este foarte gospodar și crește păsări, iepuri, porci atât pentru consum propriu, cât și pentru a le vinde. Anual taie câte doi porci, unul vara și unul iarna. Se descurcă foarte bine și în bucătărie, unde își folosește îndemânarea căpătată pe vremea când a fost bucătar în armată. În treburile gospodărești este ajutat de copii, fiecare după cum poate: fetele la bucătărie, curățenie și spălat rufe, iar băieții la animale. Copiii sunt foarte atașați de tatăl lor, acesta fiind foarte grijuliu și afectuos cu ei.

Casa în care locuiește familia Șima este alcătuită din două camere și un hol sumar mobilate, dar foarte ordonate și curate. Deoarece grajdul din curte se afla într-o stare avansată de degradare, a fost demolat și Alexandru a turnat fundația pentru alt grajd, însă nu a reușit să îl ridice. A construit și o anexă pentru a putea să crească animale și a cumpărat o parte din materiale pentru a acoperi casa cu tablă.

Resursele financiare ale familiei provin din alocațiile de stat ale copiilor, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social, carea jung la aproximativ 1.200 lei. Se mai adaugă ce câștigă tatăl din muncile ocazionale. Când este liber lucrează în pădure la plantat și defrișat sau merge cu calul și  prestează munci sezoniere pentru oamenii din sat. Cu banii obținuți a reușit să își cumpere o suprafață de 0,5 ha teren pășune lângă casă  și o ladă frigorifică.

Copiii frecventează cu regularitate cursurile școlare și au rezultate bune la învățătură, iar tatăl este preocupat în permanență de evoluția școlară a fiecăruia dintre ei. Alexandru e mândru de copiii săi și spune că toți sunt foarte cuminți și responsabili, cu un comportament civilizat atât în familie, cât și în societate. Fiica cea mare frecventează liceul, profil alimentație publică, și face zilnic naveta. Este foarte pricepută și serioasă, cei de la restaurantul la care a făcut orele de practică au angajat-o pe timpul vacanței.

Primele intervenții ale Fundației Hope and Homes for Children au fost realizate  la începutul anului, în perioada ianuarie-martie când au fost alocate sumele necesare pentru reparații la acoperișul casei - care la momentul începerii lucrărilor era acoperită cu stuf - și pentru reparații în interiorul locuinței. Tot prin intermediul Fundației s-au achiziționat mai multe obiecte de uz casnic, aragaz, butelie, produse pentru curățenie. În încercarea de a reconcilia familia maternă cu tatăl, se asigură sprijin și consiliere în privința păstrării legăturii dintre nepoți și bunicii lor prin intermediul specialiștilor din cadrul primăriei.  

Hope and Homes for Children a demarat programul de prevenire a separării copilului de familie în anul 2001 pentru a oferi sprijin familiilor care riscă să își abandoneze copiii în orfelinate. Anual, prin acest program, susținut și de Kaufland România, peste 2.000 de copii sunt ajutați să rămână alături de familiile lor. 

Comment