De multe ori, poveștile tinerilor care ajung în programele Hope and Homes for Children își pun adânc amprenta pe inimile celor care le vin în ajutor. Este și cazul Mirunei Faur, tânăra care a fost inclusă în programul de integrare socio-profesională desfășurat de Hope and Homes for Children. La doar 20 de ani, Miruna pare să fi trăit deja mai multe vieți.

La doar 3 ani, Miruna a fost instituționalizată împreună cu fratele ei geamăn, ambii fiind preluați de autorități în regim de urgență. Până la 11 ani, de soarta ei s-au îngrijit mai mulți asistenți maternali. Miruna își aduce aminte cu drag de acea perioadă deoarece atunci a început să meargă la școală, unde îi plăcea, și avea rezultate bune.

Soarta avea să i se schimbe din nou însă odată cu reîntoarcerea în familia biologică. Părinții nu i-au mai dat voie să meargă la școală, așa că a rămas cu doar 5 clase. De-a lungul timpului, relația cu părinții s-a deteriorat, tatăl fiind agresiv și dezinteresat de susținerea finaciară a familiei.

Miruna a fost forțată de acesta să se ocupe de familie, să asigure menajul, dar și să lucreze cu ziua pentru a putea asigura cele necesare traiului pentru întreaga familie. Când nu reușea să strângă suficienți bani, tatăl o bătea. Este unul dintre motivele pentru care a Miruna este de o vreme găzduită de un centru privat care preia victime ale violenței domestice. Aici, însă, i s-a pus în vedere că nu mai poate rămâne pentru multă vreme, iar viitorul tinerei a fost din nou pus sub semnul întrebării, ea neavând la cine să apeleze pentru ajutor, nici măcar la fratele ei. În ciuda faptului că acesta lucrează într-o frizerie, el nu își poate ajuta financiar sora.

De curând, cazul Mirunei a ajuns în atenția Hope and Homes for Children. După ce specialiștii Fundației au evaluat situația ei, tânăra a fost inclusă în programul de integrare socio profesională.

Pe întreaga perioadă cât a fost inclusă în program a primit sprijin (informare, îndrumare, acompaniere etc.) pentru identificarea și accesarea unei locuinţe de închiriat pentru care a fost achitată chiria în avans pentru 6 luni. De asemenea, a fost consiliată pentru păstrarea locului actual de muncă de pe urma căruia obţine un venit constant ce îi permite să facă și economii. Ulterior, tânăra va putea să își asume plata chiriei pentru locuință și cheltuielile de întreţinere.

Miruna a mai beneficiat și de informare și consiliere pentru dezvoltarea încrederii în serviciile şi specialiştii agenţiilor de sprijin pentru violenţă domestică și de serviciilor unui psiholog și ale unui jurist. Nu în ultimul rând, a primit informare și consiliere privind abordarea si menținerea unui stil de viată sănătos (igienă, alimentație, mediu fizic, emoţional, acces servicii, medicaţie etc.) și i s-a explicat cum poate apela la serviciile unui medic de familie în caz de nevoie.

Cel mai important, începând cu această toamnă, Miruna va putea continua studiile urmând programul ”A doua şansă”. Visul ei s-a împlinit.

Această intervenție face parte din programul de integrare socio-profesională desfășurat de Hope and Homes for Children începând cu anul 2002. Prin acest program, 1.015 de tineri au fost sprijiniți se integreze cu succes în societate. Din anul 2017, unul dintre finanțatorii acestui program este compania KRUK România. 

 

 

 

    

 

Comment