Oricât de puternică ar fi o femeie, după ce i se naște copilul devine și mai puternică. Sorina a trebuit să fie puternică încă de mică, de când a rămas orfană. Până la 16 ani a fost crescută de bunica maternă, însă când aceasta a decedat, a fost nevoită să înfrunte lumea de una singură.

A absolvit cursurile unei școli cu profil sanitar, iar la 18 ani s-a căsătorit și a adus pe lume o fetiță, Gabriela Monica, acum în vârstă de 4 ani, care i-a schimbat viața, devenind cea mai mare bucurie a ei. Relația cu tatăl fetiței nu a durat prea mult, tânăra mamă divorțând din cauza abuzurilor fizice la care a fost supusă. A preferat să își crească singură copila, deși nu-i este deloc ușor.

Pentru un timp a lucrat ca fotograf pentru un magazin online, însă, contractul fiind pe o perioadă determinată, Sorina a rămas fără slujbă.

Din salariul mic pe care îl primea, cea mai mare parte a banilor mergeau către îngrijirea fetiței. Sorina și fiica ei locuiesc într-un apartament cu două camere, proprietate personală, moștenit de la bunica. Din cauza greutăților financiare, a acumulat datorii mari către asociația de proprietari a blocului în care locuiește și a început să trăiască cu teama că va ajunge sa stea cu fetița în frig și fără apă sau electricitate dacă nu își achită facturile. Sau, mai rău, ar putea să fie acționată în instanță pentru neplată și să rămână fără locuință.

Specialiștii Hope and Homes for Children au aflat de situația Sorinei și deoarece exista riscul separării copilului de mamă, începând din octombrie 2018, familia a fost inclusă în programul de prevenire desfășurat de Fundație în județul Bihor și în alte 11 județe din țară. Cu sprijinul Fundației Vodafone România măsurile incluse în planul de intervenții sunt puse în aplicare, astfel încât Sorina și Gabriela Monica să rămână împreună. 

Apartamentul în care locuiesc cele două este dotat și mobilat corespunzător, însă tânăra mamă nu are resursele financiare necesare să facă reparații urgente, în special în baie, și nici alte investiții care ar fi necesare. Datorită sprijinului financiar oferit de Fundația Vodafone România prin proiectul ”Niciun copil separat de familie”, au fost achiziționate și donate articole și materiale pentru igienizarea locuinței și vopsea lavabilă.

Suma restantă către asociația de proprietari a fost achitată imediat după ce a început intervenția, deoarece Sorina risca să fie acționată în instanță din cauza datoriilor acumulate pentru neplata taxelor comunale. În plus, a primit consiliere cu privire la importanța achitării la timp a taxelor și a altor obligații financiare.

De asemenea, micuța Gabriela Monica a primit îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, precum și alte obiecte de strictă necesitate.  

Pentru a putea să se angajeze și să aibă un salariu care să acopere nevoile ei și ale fetiței, Sorina a făcut un curs de manichiură/pedichiură și a reușit deja să-și găsească un loc de muncă în domeniu.

Sorina este recunoscătoare pentru sprijinul primit, mai ales că ajutorul a sosit în prag de sărbători. Ne-a mărturisit cât de mult contează să simtă că cineva le este alături, ei și fiicei ei, cât de mult își iubește fetița și cât de important este pentru ea, ca mamă, să o știe fericită și în siguranță. Și din această cauză, fiecare gest, oricât de mic ar fi, pentru ea contează enorm! Și este convinsă că ceea ce dăruim cu sufletul se întoarce la noi!

Text de Sorina Moldovan

 

 

 

 

 

Comment