Familia Sitar este atât de săracă încât te sfiești să le treci pragul de teamă că locuința sărăcăcioasă în care trăiesc ar putea să se destrame. Și totuși, sub acoperișul acestei case trăiesc 9 suflete: 7 copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani locuiesc împreună cu părinții lor în condiții greu de imaginat. Copiii dorm în două paturi deteriorate, iar geamurile și ușa casei se află într-un stadiu avansat de degradare.

Copiii mai mari au renunțat la școală pentru a-și putea ajuta părinții. Când mama și tatăl găsesc de muncă prin sat, ei au grijă de gospodărie și de frații mai mici. S-au maturizat prea devreme și, în loc să învețe, sunt nevoiți să își asume responsabilitățile adulților familiei.

Tatăl copiilor are o problemă de sănătate, dar face eforturi și muncește cu ziua prin sat. Povestește cu tristețe ce sentiment de neputință îl încearcă de fiecare dată când este respins din cauza dizabilității. În plus, când a vrut să se angajeze la o fabrică de cabluri din zonă, a fost refuzat din cauza lipsei școlarizării.

 „Este umilitor pentru mine, ca tată, să vreau să muncesc, dar să fiu respins, să văd că nu le pot oferi mai mult copiilor mei. Pot munci aproape orice, doar că nu-mi pot strânge degetele spre podul palmei.”

Veniturile sigure ale familiei provin din ajutorul social și alocațiile copiilor. Pentru munca pe care o face în comunitate, tatăl primește ceva bani, dar mult prea puțin pentru a acoperi nevoile familiei.

Părinții spun că, din cauza problemelor financiare care sunt atât de mari, Adrian, cel mai mic dintre copii, a rămas fără certificat de naștere. Din această cauză, el nu a beneficiat de alocația de stat și nici nu a putut frecventa grădinița, deși și-ar fi dorit să meargă. În fiecare dimineață privea cu tristețe cum copiii din sat mergeau cu microbuzul la grădiniță și la școală.

Hope and Homes for Children, prin ajutorul oferit de Farmexpert și Farmaciile Alphega, a intervenit și a inclus familia în programul de prevenire a separării copilului de familie, cei nouă membri ai familiei Sitar primind astfel ajutorul de care au nevoie pentru a rămâne împreună. În lipsa acestui sprijin, copiii riscau să ajungă în grija statului.   

În primul rând, părinții au fost îndrumați pentru a face demersurile de înregistrare tardivă a nașterii lui Adrian. Copilul are acum certificat de naștere și este fericit că poate să frecventeaze școala. Promite că va recupera ceea ce a pierdut, pentru că, spune el, „abia am așteptat să merg la școală, să învăț și să mă joc cu copiii”. După obținerea certificatului de naștere, familia a primit și alocația restantă. Adrian a fost înscris și la medicul de familie, pentru a avea acces gratuit la servicii medicale.

„Mi s-a luat o greutate de pe inimă. Tare necăjită am fost că nu puteam să-l duc pe Adrian la grădiniță și la școală. S-a schimbat totul de când ați intrat pe ușa casei noastre. Vă mulțumim mult pentru tot ajutorul”, a spus Cornelia Sitar.

Pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, s-au achiziționat și donat geamuri și ușă termopan, fiind achitate inclusiv cheltuielile pentru transportul și montarea acestora. Deoarece mama spăla hainele întregii familii cu mâna și le limpezea cu apă rece, a fost achiziționată și donată o mașină de spălat semiautomată pentru a-i fi ușurată această sarcină.

Pentru copii, s-au achiziționat și donat paturi supraetajate, saltele, lenjerii de pat și pijamale. În plus, s-au achiziționat și donat alimente, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru toți copiii, produse de igienă, rechizite, jucării și medicamente recomandate de medic.

Hope and Homes for Children a facilitat, de asemenea, comunicarea părinților cu autoritățile locale în vederea reînscrierii copiilor la școală și menținerea unei legături constante cu cadrele didactice. De asemenea, au fost consiliați privind beneficiile unui parcurs educativ corespunzător al copiilor și importanța dezvoltării unui interes activ pentru educație.

Pe de altă parte, membrii familiei au fost îndrumați să se ocupe de grădinărit pe spațiul din jurul casei bunicii și să înceapă să crească animale de curte pentru a avea alimente sănătoase. În acest sens, familia va fi sprijinită să construiască și un adăpost pentru animale.

Tatăl a fost îndrumat pentru identificarea unui loc de muncă, dar și pentru a obține încadrarea într-un grad de handicap din cauza dizabilității pe care o are la mână. A și primit recomandări pentru angajarea ca vopsitor la o firmă, unde pe lângă salariu, ar mai beneficia de decontarea transportului și cazare când va fi delegat să muncească în altă localitate din țară.

În prezent, familia este mult mai liniștită, copii sunt mai fericiți. A contat mult să simtă că au pe cineva alături, că sunt ajutați să iasă la liman. Deja au planuri de viitor: se gândesc să construiască o casă numai a lor și abia așteaptă să pună prima cărămidă. Știu că acea zi nu este departe.

Datorită acestor măsuri, implementate de Hope and Homes for Children cu sprijinul Farmexpert și al Farmaciilor Alphega atunci când familia avea mai mare nevoie, copiii familiei Sitar au rămas alături de părinții lor. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să monitorizeze familia și să o ajute dacă va fi nevoie.

  

 

 

Comment