O cameră cu vedere spre familie

Uneori, o cameră de locuit face cât tot Universul. Cei cinci copii ai familiei Butuza s-au putut întoarce acasă, la mama și la tata, după ce căminul lor a fost extins cu sprijinul Fundației Hope and Homes for Children.

Copiii au intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în octombrie 2015, când mama lor a avut probleme de sănătate. Tatăl, beneficiar de ajutor social, muncește în folosul comunităţii, dar își găsește și de lucru ocazional, în sat. Familia locuiește într-o casă moștenită de la bunicii paterni, fără acte de proprietate. Casa are curent electric, nu și apă curentă. Casa din chirpici, acoperită cu plăci de azbest, avea doar două camere şi un hol mic, iar spațiul nu era suficient pentru a asigura familiei condiții bune de locuit.

Cât timp copiii au fost într-un centru de plasament, părinții au ținut legătura cu ei, vizitându-i și luându-i acasă ocazional. Sperau că într-o bună zi, cât mai curând, vor fi toți împreună din nou.

Una dintre condițiile esențiale pentru reintegrarea copiilor în familie a fost extinderea casei și amenajarea spațiului pentru copii. Cu ajutorul Hope and Homes for Children, care a donat materiale de construcție, familia a construit o nouă cameră. Fundația a mai donat material lemnos și tablă pentru a înlocui azbestul de pe acoperiș, precum și materialul necesar pentru construirea unei sobe. De asemenea, a ajutat familia cu bonuri de alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. Primăria din sat i-a sprijinit la rându-i, mobilizând muncitori pentru tencuirea casei și construirea sobei de interior. Copiii au vizitat de mai multe ori șantierul pentru a se acomoda cu ideea noului spațiu, iar când camera a fost gata și mama se simțea bine, s-au putut întoarce acasă, alături de părinți.

Text de Florina Crețar