Hope and Homes for Children a demarat programul de prevenire a separării copilului de familie în anul 2001 pentru a oferi sprijin familiilor care riscă să își abandoneze copiii în orfelinate. Anual, prin acest program, susținut și de Genpact România prin implicarea în Semimaratonul București 2018, peste 2.000 de copii sunt ajutați să rămână alături de familiile lor. 

Familia Boian este compusă din cei doi părinți, Alexandra și Laurențiu, și patru copii, Alexandru (6 ani) și Andrei (5 ani), ambii cu nevoi speciale și aflați în plasament la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități din Bistrița, și Liviu (4 ani) și Iulian (3 ani), aflați în grija familiei. 

Familia locuiește în uscătoria unui bloc dintr-o localitate din județul Bistrița-Năsăud. Locuința lor este o încăpere mică, total nepotrivită nevoilor lor. Ceilalți locatari ai imobilului îi somează frecvent cu evacuarea, motiv pentru care familia simte o continuă nesiguranță. Situația acestei familii este una precară, cu atât mai mult cu cât mama este însărcinată. În prezent, mama se ocupă de creșterea și educarea copiilor, însă este copleșită de problemele materiale.

Alexandru și Andrei au ajuns în centrul de plasament din cauza condițiilor nepotrivite în care locuiesc și a resurselor materiale precare ale părinților, iar autoritățile locale au solicitat și instituționalizarea celorlalți doi băieți deoarece considerau că acestea le pun în pericol sănătatea și siguranța. Tot autoritățile locale au adus la cunoștința Hope and Homes for Children situația familiei și faptul că au nevoie de ajutor. Astfel, familia Boian a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children. 

În urma evaluării situației lor, Hope and Homes for Children a ajutat familia să acopere nevoile de bază ale copiilor: alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și a mediat relația cu vecinii în vederea rămânerii familiei în locuința actuală. Tatăl s-a angajat la o firmă de construcții începând din ianuarie 2018, ca urmare a sprijinului oferit de Fundație. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor depuse, situația copiilor nu s-a îmbunătățit considerabil. Cea mai mare problemă, lipsa unui spațiu decent de locuit, afectează în continuare siguranța copiilor. 

Hope and Homes for Children a făcut demersuri pentru identificarea unei garsoniere sau a unui apartament de vânzare în comunitatea în care locuiesc pentru a rezolva problema cu care se confruntă în prezent familia. Achiziționarea acestui apartament ar duce și la reunirea familiei cu ceilalți doi copii instituționalizați. Părinții își doresc reintegrarea în familie a celor doi băieți și să creeze condiții mai bune pentru toți, dar sunt depășiți de situație. Reintegrarea în familie a lui Alexandru și Andrei ar duce și la și obținerea indemnizațiilor de îngrijire pentru persoane cu nevoi speciale, ceea ce ar contribui la dobândirea autonomiei financiare a familiei. 

Cu ocazia Semimaratonului București 2018, Genpact România a ales să susțină familia Boian și să îi ajute să își împlinească visul de a avea casa lor. 200 de alergători din cadrul companiei au alergat la Semimaraton, iar compania a donat 15.000 de euro pentru familia Boian, fonduri care sunt folosite pentru achiziționarea și intabularea unui apartament, precum și pentru crearea condițiilor necesare reintegrării celor doi băieți. 

Datorită acestor măsuri, implementate cu sprijinul Genpact atunci când familia are mai mare nevoie, se va evita separarea lui Liviu și Iulian de părinții lor și vor fi create condiții mai bune de trai pentru toți șase și bebelușul care li se va alătura în curând. 

Comment