Eliza este o luptătoare. Pe pista de alergare nu renunță niciodată. Și s-a autoeducat să aibă această atitudine și vis-à-vis de greutățile pe care viața i le pune în cale.

Eliza avea doar 4 ani când ea și ceilalți 6 frați ai ei au ajuns în diferite centre de plasament din județul Botoșani. A fost o lovitură grea pentru ei, mai ales că tatăl lor tocmai murise, iar mama, depășită de grijile financiare și fără un loc de muncă stabil, a plecat la muncă în străinătate, părăsindu-și copiii.

A început să alerge în copilărie. Era modul ei de a fugi de problemele care o înconjurau, o ajuta să se elibereze. Apoi, odată cu trecerea timpului, atletismul a început să devină din ce în ce mai prezent în viața ei. Ca un refugiu, ca o eliberare, iar mai apoi ca un vis. A ajuns să facă sport de performanță la această disciplină, fiind componenta echipei de juniori II a secţiei de Atletism din cadrul Liceului cu Program Sportiv din Botoşani, legitimată la Federația Română de Atletism. Acum a ajuns la finalul clasei a XII-a și are emoții înainte de examenul de bacalaureat. Dar știe că, doar dacă va obține rezultate bune, va putea să-și continue drumul, așa că ambiția o împinge să se autodepășească.

La fel s-a întâmplat și anul trecut, când, la împlinirea vârstei de 18 ani, a solicitat ieșirea din sistemul de protecție. Cunoscându-i hotărârea și maturitatea, adulții din jurul ei au fost de acord cu dorința ei și i-au acordat încrederea în ceea ce privește asumarea responsabilităților pe care le presupune independența și viața în afara sistemului de protecție.

A avut parte de consiliere și pregătire în ceea ce privește viața independentă și i s-a subliniat importanța continuării studiilor. Între timp a reluat legătura cu mama ei, care lucrează încă în străinătate și cu care are o relație bună. În iarna anului 2018, mama a venit în țară pentru a închiria o locuință, iar tânăra s-a mutat cu ea. Femeia a plecat din nou la muncă în Italia, având încredere că Eliza că se va descurca singură.

Ocazional, mama îi mai trimite bani din Italia, însă nu îi ajung pentru a-i asigura și alimentația specială necesară practicării unui sport de performanță, și nevoile de bază. Programul sportiv al Elizei include antrenamente zilnice împreună cu colegii şi antrenorii Federaţiei  Române de Atletism, ceea ce presupune deplasări, cantonamente, competiţii, multă responabilitate şi implicare. Regimului ei alimentar zilnic trebuie să corespundă cerințelor unui sport de performanță, din care să nu-i lipsească alimente precum ouăle, brânza de vaci, carnea de vită, de pasăre, pește, lapte, fructe, legume etc.

Aflând de cazul acestei tinere ambițioase, Hope and Homes for Children, cu susținerea City Insurance, a hotărât să o susțină. Eliza a fost sprijinită cu alimente care să îi asigure aportul nutritiv necesar practicării performanței, produse pentru igiena personală și a locuinței, îmbrăcăminte, încălțăminte, veselă și lenjerii de pat.

Eliza s-a remarcat de-a lungul anilor, obținând rezultate excepționale la o serie de competiții, printre acestea Campionatul Național de Marș organizat de Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia și Federația Română de Atletism. Campionatul s-a desfășurat pe categorii, iar la  categoria Junior 1, Eliza a obținut locul I. Mai este mândră și de locul I cu echipa în cadrul etapei zonale a Campionatului de Tetratlon Școlar, organizat de Clubul Sportiv al Municipiului Iaşi și Federația Română de Atletism.

Deși nu-i este ușor, Eliza crede cu tărie în visul ei. Și cu siguranță, ea este deja învingătoare tocmai pentru că, în ciuda tuturor greutăților, a avut curajul să încerce, să greșească, să se ridice și să alerge mai departe pe drumul care-i aduce atâtea satisfacții.

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și City Insurance susținător principal al Fundației, Eliza poate să își urmeze visul. Drumul nu este ușor, însă cu puțin ajutor, suntem siguri că va reuși să aibă viața pe care și-o dorește.

Felicitări și mult succes, Eliza! Locul tău este pe podium!

 

Text de Sorina Moldovan

Credit foto: stiri.botosani.ro

Comment