Drasleuca.jpg

Mihai este un tânăr din Botoșani care a crescut împreună cu frații lui în sistemul de protecție după ce a fost nevoit să se despartă de familie la o vârstă fragedă. În 2018, la 21 de ani, după ce a absolvit liceul, a trebuit să părăsească sistemul de protecție și să înceapă viața pe cont propriu.

Dar nu îi este ușor. La fel ca majoritatea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, lipsit de sprijinul emoțional atât de important pentru dobândirea deprinderilor de viaţă independentă, Mihai se confruntă cu probleme importante: lipsa unei locuințe și a bunurilor mobile și imobile, lipsa unei pregătiri adecvate în vederea angajării, traume emoționale cauzate de abandon și viața în instituție, lipsa încrederii în sine. La acestea se adaugă reacția societății, marginalizarea, prejudecățile. Și de aici neputința.

Familia, care ar fi trebuit să le fie suport lui și fraților, a avut o viață dificilă. Tatăl copiilor nu a avut niciodată un loc de muncă stabil. Din cauză că veniturile familiei se rezumau doar la ajutorul social, mama a decis să plece la muncă în străinătate iar copiii au rămas în grija tatălui și a bunicilor paterni. În perioada în care mama era plecată din țară, din cauza abuzului de alcool, tatăl a distrus două locuințe pe care copiii au fost nevoiți să le părăsească. Tatăl nu a reușit niciodată să răspundă nevoilor copiilor, neglijând atribuţiile parentale sau exercitându-le în mod abuziv. Mama nu s-a mai întors, a divorțat și s-a recăsătorit. Așa au ajuns copiii în într-un centru de primire în regim de urgență, apoi în centre de plasament.

Tânărul a încercat să se angajeze de mai multe ori. A identificat un loc de muncă în județul Arad, dar din cauză că nu s-a putut acomoda a fost nevoit să se întoarcă în Botoșani. Și-a închiriat o garsonieră, dar întâmpină dificultăți financiare.

În septembrie, Mihai a fost inclus în programul de integrare socio-profesională desfășurat de Hope and Homes for Children, iar cu sprijinul City Insurance i se asigură plata chiriei și utilităților, în cuantum de 500 de lei lunar, pe o perioadă de șase luni. Totodată, primește lunar alimente şi produse de igienă în valoare de 200 lei.

Deoarece Mihai întâmpină dificultăți în privința accesării serviciilor comunitare (poliție, primărie, AJOFM, servicii medicale), primește îndrumare în privința dezvoltării abilităților de adresare și accesare a acestor servicii. Iar cel mai important, este consiliat și îndrumat pentru a putea să-și continue studiile și pentru a putea să se dezvolte din punct de vedere personal și profesional. De asemenea, primește îndrumare și sprijin în activitățile casnice și gospodărești, de la gătit și spălat, până la întreținerea curățeniei și utilizarea aparaturii electrocasnice în noua lui locuință.

Mihai își dorește să se înscrie la școala de șoferi pentru a obține permisul de conducere și pentru a reuși să își găsească un loc de muncă stabil. Are vise pe care speră să le împlinească. Își dorește foarte tare să-i poată susține și încuraja cât mai mult și pe frații lui deoarece știe că atunci când vine vorba de identitate, când te întrebi cine eşti, e nevoie de un model care să te inspire. Iar Mihai vrea să fie un model pentru frații lui.

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și City Insurance atunci când Mihai avea mai mare nevoie, tânărul are șansa să devină un membru activ al societății și să îi ajute și pe frații lui, dar și pe alți tineri aflați în situația lui. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să-l susțină pe Mihai, intervenind ori de câte ori va avea nevoie.

 


Program sprijinit prin parteneriatul strategic cu

 
 

Comment