Foto Sala Savu resized.jpg

Cu multă dragoste și atașament, Irina (20 de ani) încearcă din răsputeri să fie cea mai bună mamă pentru cei trei copii de 5, 3, 2 ani și bebelușul de nici două luni pe care îi crește singură - tatăl copiilor nu este interesat de îngrijirea lor și nu le oferă niciun sprijin, chiar și alocația copiilor luând-o el. Fără niciun venit sigur și sprijin din partea familiei, Irina și copiii ei se află într-un risc accentuat de sărăcie și abandon al grădiniței din lipsa resurselor materiale și financiare necesare.

Cei cinci locuiesc într-o cameră oferită de bunica Irinei, în condiții insalubre. Camera, mobilată modest, cu un dulap mic și un pat, nu era izolată, pe jos aveau doar ciment, geamul era spart, prin ușă intra frigul, iar pentru încălzirea casei și gătit, mama nu avea lemne suficiente. Deși spațiul este mic, Iulia se asigură să fie curat și ordonat.

Existând riscul de instituționalizare a copiilor, familia a intrat în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov. Tânăra mamă nu vrea să audă de așa ceva și spune că este dispusă să facă orice pentru a-și păstra copiii alături. A apelat la diverse instituții în încercarea de a primi ajutorul financiar pe care este îndreptățită să-l primească, precum și alocația copiilor care îi revine de drept. Deși este o mamă extrem de atașată de copiii ei, o tânără puternică și motivată să iasă din situația actuală, ea nu va reuși fără sprijin de specialitate, consiliere psihologică și resurse financiare.

Irina și cei patru copii au fost incluși în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children și susținut de City Insurance, fiind stabilit un plan de intervenție etapizat.

Mama a fost îndrumată și ajutată să îl acționeze în instanță pe fostul partener, pentru a beneficia de alocația copiilor având în vedere că micuții sunt în grija ei.

Pentru a rezolva problema locuinței, fereastra a fost reparată și sticla înlocuit, ușa de la intrare a fost schimbată, au fost achiziționate și donate lemne pentru iarnă, precum și folie și parchet. Totodată, familiei i-a fost acordat sprijinul material necesar, respectiv îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, jucării, scutece, lapte praf, articole igienico-sanitare, și au fost acoperite deplasările la medic și cheltuielile pentru o intervenție chirurgicală stomatologică pentru Irina.

Prioritate a fost, de asemenea, menținerea copiilor la grădiniță, prin plata taxelor lunare pentru 2 dintre copii, precum și achiziționarea și donarea rechizitelor necesare.

Mama primește în continuare îndrumare privind accesarea beneficiilor oferite de stat, consiliere cu privire la menţinerea unui stil de viaţă sănătos, înscrierea la un medic de familie, consiliere și îndrumare privind accesul la asigurări medicale, consiliere cu privire la înţelegerea afecţiunilor medicale ale copiilor. În plus, sunt asigurate investigații și tratamente medicale pentru tratarea problemelor de sănătate identificate. Împreună cu reprezentanții DGASPC Brașov se încearcă găsirea unei cantine sociale mobile pe care familia să o acceseze pentru suplimentarea resurselor de hrană.     

În ciuda faptului că nu are resurse materiale permanente și sigure, Iulia face tot posibilul să le ofere copiilor tot ceea ce au nevoie, relația cu aceștia fiind una caldă, și știe că are nevoie de îndrumare și sprijin pentru dezvoltarea abilităților parentale, de educație a copiilor și de comunicare cu aceștia. Pe lângă toate acestea, este de apreciat și interesul Iuliei pentru continuarea studiilor, având în vedere că a terminat doar cinci clase, și dorința de a se angaja cât mai curând posibil.

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și City Insurance atunci când Irina și copiii ei aveau mai mare nevoie, aceștia din urmă vor depăși perioada dificilă prin care trec. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să-i susțină, astfel încât familia să se poată descurca pe cont propriu, să rămână împreună, iar copiii să continue să frecventeze grădinița și apoi școala.

Text de Sorina Moldovan

Program sprijinit prin parteneriatul strategic cu

 
 

Comment