Intervenție Hope and Homes for Children cu sprijinul City Insurance

Boala distruge, de multe ori, destine, transformând nemilos atât viețile celor suferinzi, cât și pe ale celor din preajma lor. Iulia este un astfel de caz. De mică a fost privată de dragostea unei familii și nevoită să crească într-o instituție a statului, la Botoșani, după ce tatăl a decedat. Nici mama nu a putut, din păcate, să-i fie sprijin deoarece a fost diagnosticată cu TBC la scurt timp după nașterea fetei, necesitând tratament de lungă durată. Femeia nu și-a mai putut asuma responsabilitatea creşterii Iuliei și a surorilor ei, şi nici nu existau rude care să o poată ajuta pe mamă. Prin urmare, toate cele trei surori au ajuns în grija DGASPC Botoșani.

Cu toate că mama a fost mereu prezentă în viața ei, vizitând-o cu regularitate, ea i-a lipsit Iuliei. Această lipsă și-a pus amprenta asupra ei: adolescenta nu prea zâmbea, era mereu pusă pe harță, avea reacții explozive și nu a fost interesată să dezvolte deprinderi de autonomie personală, necesitând supraveghere şi sprijin în majoritatea acţiunilor.

În vara anului 2018, după ce a împlinit 18 ani și a absolvit 10 clase la o școală profesională, Iulia și-a exprimat dorința de a părăsi sistemul de protecție. Visul ei era să locuiască împreună cu mama ei, ba mai mult, să-i fie acesteia sprijin.

Prin urmare, pentru a îndeplini dorința tinerei și a veni în sprijinul familiei, Hope and Homes for Children a inclus tânăra în programul de integrare socio-profesională, program susținut financiar de City Insurance. Specialiștii Fundației au întocmit un plan de intervenție bazat pe nevoile Iuliei, astfel încât tranziția spre viața independentă să fie cât mai ușoară, acum având-o alături și pe mama ei.

Deoarece în locuinţa mamei nu existau lucruri de care tânăra să se folosească (pat, dulap, lenjerie), mamei fiindu-i imposibil să-i asigure acesteia strictul necesar din cauza veniturilor reduse (pensia de boală și câștigurile ocazionale în urma muncii cu ziua prin sat), Fundația a hotărât să ajute cu dotarea locuinței. Hope and Homes for Children a achiziționat și donat un set de dormitor cu dulap, pat și  alte piese de mobilier, lenjerii de pat, veselă, tacâmuri și diverse articole de bucătărie.

Totodată, până la identificarea unei surse suplimentare de venit, mamei și fiicei le-au fost asigurate alimente și produse de igienă. Atât mamei, cât și tinerei li se oferă consiliere, mediere și sprijin în identificarea unui loc de muncă, în cazul Iuliei ținându-se cont de specializarea obținută în urma cursurilor şcolii profesionale, cea de dulgher-tâmplar-parchetar.

După trei luni petrecute alături de mamă, Iulia este mult mai liniștită și încrezătoare. A început să zâmbească, să realizeze ce înseamnă asumarea  responsabilităţilor, implicarea și grija față de ea însăși și de semenii ei. Se simte în siguranță și știe că aparține din nou cuiva. Și nu oricui, ci mamei ei dragi căreia, atâția ani, i-a dus dorul.

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și City Insurance, Iulia are șansa să devină un membru activ al societății și un sprijin pentru mama ei. În perioada următoare, Hope and Homes for Children va continua să le susțină pe Iulia și mama ei, intervenind ori de câte ori vor avea nevoie.

 

Text de Sorina Moldovan // Fotografie de Roman Kraft - Unsplash

Program sprijinit prin parteneriatul strategic cu

 
 

Comment