Camera lui Ivan

Ivan este un tânăr de 17 ani din județul Cluj. Viața lui a fost destul de grea până acum, deși trăiește alături de familie. Tatăl și-a pierdut locul de muncă și a început să consume alcool, mama i-a urmat exemplul, veniturile familiei au scăzut, iar Ivan s-a simțit copleșit de greutățile prin care trecea familia. Mama nu îi mai pregătea mâncare, nu îi mai spăla hainele, tatăl nu îi mai acorda atenție și nu îl mai ajuta cu cheltuielile care trebuiau acoperite pentru a frecventa liceul. Fratele lui Ivan nu îl ajuta nici el prea mult, fiind ocupat să își facă propria afacere în construcții. 

În aceste condiții, Ivan a încercat să se descurce singur: muncea după-amiaza la un vecin pentru a-și acoperi cheltuielile cu transportul la școală, se gospodărea singur și când nu se descurca, cerea ajutorul unei vecine care îi mai dădea de mâncare. Această vecină i-a recomandat să ceară ajutorul Fundației Hope and Homes for Children. 

Cu sprijinul organizației, Ivan și-a amenajat o cameră în mansarda casei, unde locuiește singur și poate să se concentreze mai bine pentru proiectele de la şcoală. Acest proiect de amenajare a camerei proprii l-a ajutat să își îmbunătățească relația cu fratele lui, cei doi realizând împreună lucrările necesare și petrecând mai mult timp împreună. Hope and Homes for Children l-a ajutat pe Ivan și cu mobilierul necesar, un calculator și un televizor, precum și cu alimente. Acum învață să gătească și să se gospodărească singur mai bine. Toate acestea reprezintă măsuri care îl vor ajuta să nu mai treacă prin ceea ce a trecut până acum, dar și un pas important în obținerea independenței față de părinți în cazul în care problemele ar putea reapărea.

De asemenea, tânărul și părinții au beneficiat de consiliere psihologică de la specialiștii organizației, iar părinţii au început să conștientizeze mai mult faptul că tânărul e afectat de ceea ce se întâmplă în jurul lui și să îl ajute. Tatăl a reușit să își găsească un loc de muncă și încet-încet situația lor materială a devenit mai stabilă și familia a reușit să depășească dificultățile materiale. 

Povestea lui Ivan putea să aibă un final trist, dar cu ajutorul Hope and Homes for Children, el i-a scris un alt final. Noi vom continua să ținem legătura cu el și să îi oferim ajutorul necesar, astfel încât el să aibă o viață de adolescent cât mai frumoasă, lipsită de griji pe cât posibil.