Cu o pensie de doar 500 de lei pe lună, o bunică din județul Neamț face față cu greu provocărilor vieții. Și-a pierdut fiul în urmă cu 2 ani, iar cei cinci copii ai acestuia au fost părăsiți de mama care s-a mutat în alt județ pentru a-și reface viața.

Astfel, la cei 75 de ani, Elisabeta s-a văzut „mamă” pentru cei cinci copii, doi băieți care sunt majori acum și trei fete în vârstă de 3, 6 și 17 ani. Având probleme de sănătate și o deficiență fizică, bunica a fost pusă în fața situației de a alege: fie să le lase pe fetele minore în grija statului, fie să își asume creșterea și îngrijirea lor, așa cum poate. A ales să nu le părăsească, mai ales că între bunică și fetițe s-a creat o legătură de atașament deosebit de puternică.

Casa bunicii este formată din două camere, branșată la rețeaua de energie electrică, iar sursa de apă provine de la o cișmea din curtea casei. Una din cele două camere este ocupată de bunică și cele trei fete, iar cealaltă cameră este ocupată de cei doi băieți. Locuința este foarte modest mobilată, sursa de încălzire a celor două camere fiind un calorifer electric care, în anotimpul rece, nu face față la încălzirea locuinței. Pentru gătit, bunica folosește o sobă cu plită care se află în exteriorul casei, pe care o încălzește cu lemne care nu-i ajung niciodată.

Bunica depune eforturi mari pentru acoperirea cheltuielilor zilnice și pentru asigurarea unui mediu corespunzător dezvoltării, creșterii și îngrijirii copiilor, însă întâmpină dificultăți în obținerea veniturilor necesare. Din acest motiv, a rămas restantă la plata facturii de electricitate, însumând în total 2.000 lei. Ea povestește că datoriile acumulate au început de când mama fetelor a plecat de acasă și le-a lăsat pe fete în grija ei, astfel că aceasta a trebuit să acopere nevoile necesare ale nepoatelor pentru hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite. Cu toate acestea, bunica a mai achitat din restanțe, dar i-a fost imposibil să acopere întreaga sumă.

Intervenția Hope and Homes for Children

Hope and Homes for Children a aflat de situația de risc a bunicii și nepoților după ce cazul a ajuns în atenția  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Astfel, a fost întocmit un plan de intervenție pentru a ajuta bunica să poată avea mai bine grijă de nepoți.

Locuința familiei risca să rămână fără principala utilitate necesară unui trai decent – electricitate. Familia avea nevoie de sprijin la achitarea facturii integrale pentru energie electrică, existând riscul de a rămâne și fără singura sursă de încălzire, caloriferul electric, și fără sursă de lumină. Acest lucru a avut repercusiuni asupra Mădălinei, cea mai mare dintre fete, care se confrunta cu dificultăți în a-și face temele și a abandonat școala, în cele din urmă. Cu sprijinul Kaufland România, Hope and Homes for Children a achitat factura la energia electrică.

Bunica știe cât de important este ca nepoții să își continue studiile și este implicată în educația copiilor, supravegherea și susținerea lor pentru o viață de familie satisfăcătoare și stabilă. Membrii familiei lărgite, unchiul și mătușa paternă care locuiesc în aceeași curte, o sprijină și ei pe bunică în gospodărie.

Pe de altă parte, copiii nu aveau asigurate resursele de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte pe termen mediu, astfel că s-au cumpărat și donat familiei alimente de strictă necesitate, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru toate cele trei fete. Totodată, s-a achiziționat și donat o butelie cu gaz.

Mădălina, împreună cu cei doi frați mai mari, o ajută pe bunică la activitățile din gospodărie, la gătit și la supravegherea celor două surori mai mici. După ce a renunțat la școală, primește consiliere pentru continuarea studiilor. Surorile mai mici frecventează Centrul de zi din Piatra Neamț, unde se bucură de un program diversificat de educație și joacă și unde primesc și hrană.

Hope and Homes for Children își propune continuarea intervenției, datorită susținerii financiare oferite de Kaufland România, prin extinderea locuinței cu o cameră de baie, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai ale bunicii și a nepoților. Povestea lor continuă și suntem siguri că se îndreaptă spre un final fericit deoarece bunica este hotărâtă să păstreze nepoții alături de ea și să le ofere dragostea de care au nevoie.

 

 

Comment