Familia Sadiu este o familie numeroasă, compusă din cei doi părinți și 6 copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. La fel ca multe dintre familiile care ajung în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children, familia are o poveste tristă, dar, împreună cu Arval BNP Paribas, finalul poveștii lor poate fi unul fericit.

În urmă cu câțiva ani, pe o bucată de teren moștenită, familia a început să construiască locuința mult visată: o casă în care Sofia, acum în vârstă de 3 ani și încadrată în grad de handicap mediu, Mihai (4 ani), încadrat în grad de handicap mediu, Petra (5 ani), Petre (10 ani), încadrat în grad de handicap mediu, Alina și Laura să crească alături de părinții lor.

Din nefericire însă, familia a rămas fără fondurile necesare pentru terminarea casei și a fost nevoită să caute ajutor. Pentru un timp, au primit o locuință social, dar, din septembrie 2018, au fost nevoiți să părăsească acest spațiu și forțați să se mute în singura locuință disponibilă, casa pe jumătate construită, fără finisaje, încălzire și mobilier.

Disperați și fără niciun ajutor financiar—tatăl este în concediu de paternitate prelungit pentru a putea avea grijă de copiii încadrați în grad de handicap, iar mama este casnică—părinții au început să se gândească să își încredințeze copiii în grija statului. Astfel, situația lor a ajuns în atenția Hope and Homes for Children prin intermediul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, unde familia a depus o solicitare pentru a primi ajutor.

Hope and Homes for Children a venit în sprijinul familiei, achiziționând pentru început materiale de construcții pentru lucrări de finisaje la parterul casei, astfel încât membrii familiei să poată traversa perioada de iarnă cu bine.

De asemenea, a fost achiziționată o sobă și au fost efectuate lucrări de tencuială, zugrăvit, montat pardoseală (gresie, faianță, parchet). Familia a fost ajutată și cu mobilier (paturi, mai ales), articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

Pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă a fost achiziționată o centrală termică, precum și toate materialele necesare montării acesteia. Pentru punerea în funcțiune a centralei este însă nevoie să se foreze o fântână care să o alimenteze cu apă.

Familia Sadiu este extrem de recunoscătoare pentru sprijinul primit și este conștientă că fără sprijinul Hope and Homes for Children nu ar fi reușit să se descurce.

Datorită sprijinului oferit de Hope and Homes for Children și Arval BNP Paribas, partener strategic al Fundației, familia va reuși să treacă cu bine de anotimpul geros. Familia rămâne însă în continuare foarte vulnerabilă și va beneficia de ajutorul Fundației pentru finalizarea lucrărilor la casă și în perioada următoare. Când casa va fi gata și copiii se vor putea bucura de copilărie alături de părinții lor, vom putea spune că povestea familiei Sadiu este una cu final fericit.

 

 

 

 

Comment