Se spune că viața îi pune la încercare pe cei mai puternici dintre oameni. Este și cazul Mariei Cristea, mamă a patru copii, care a rămas văduvă la doar 34 de ani. Familia a întâmpinat mari probleme și a trecut prin multe greutăți, iar acum se află în programul de prevenire a separării copilului de familie al Fundației Hope and Homes for Children și primește sprijin.

Partenerul Mariei a pierdut lupta cu o boală gravă și a decedat la începutul anului 2018. Maria mai are o fetiță în vârstă de 9 ani, dintr-o relație anterioară, care însă nu a crescut cu ea, custodia fiind obținută în instanță de către tatăl copilei.

În Vârfu Câmpului, județul Botoșani, Maria și cei trei copii ai săi locuiesc în casa bunicilor materni. Un real ajutor este străbunica celor mici, înaintată în vârstă și cu probleme de sănătate, de care aceștia sunt foarte atașați. Situația este cu atât mai dificilă cu cât în grija lor este și bunicul, cu o sănătate precară ce l-a imobilizat la pat o lungă perioadă de timp.

Dragostea și afecțiunea mamei pentru copii e nelipsită, dar neajunsurile sunt foarte mari, ceea ce o împiedică să le ofere un trai decent. Lipsurile financiare nu îi permit Mariei să le procure copiilor săi toate cele necesare pentru a merge la școală și grădiniță, motiv pentru care aceștia lipsesc des de la cursuri. Casa în care locuiesc cei șapte membri ai familiei este umilă, compusă din două camere, fără curent electric sau utilități și necesită reparații costisitoare. Spațiul este insuficient pentru o familie atât de numeroasă, dotările sunt rudimentare, iar soba veche la care se încălzesc  cu toții prezintă un pericol.

Pentru a-i ajuta și a le oferi un sprijin, începând din luna mai 2018, Hope and Homes for Children a inclus familia în programul de prevenire a separării copilului de familie. Fundația a urmărit asigurarea unui spațiu locativ decent, motiv pentru care primele măsuri luate au fost reparațiile și igienizarea casei lor. Totodată, locuința a fost racordată la rețeaua de electricitate, s-au procurat alimentele și electrocasnicele necesare, produse de igienă personală și pentru curățenie, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și rechizite pentru copii.

Familia Cristea va continua să primească sprijinul Hope and Homes for Children, ajutorul oferit fiind doar un prim pas spre o nouă viață.

 

Comment