Închiderea


orfelinatelor

 

În anul 2000, în România, aproape 100.000 de copii trăiau în instituții de tip vechi de protecție a copilului. În anul 2018, aproximativ 6.000 de copiii erau încă instituționalizați. Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și de violență.

Copiii care cresc în instituții manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitive. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni adulți independenți și sunt de multe ori expuși la abuzuri, exploatare, trafic sau comportament antisocial.


Misiunea noastră este să închidem toate orfelinatele din România până în anul 2027.

 

Prevenirea separării copilului de familie

 

39% din copii României trăiesc în condiții de sărăcie; nu au haine și încălțăminte, nu frecventează grădinița sau școala și, în unele zile, nu au ce mânca. De aceea, de multe ori, părinții aleg să își lase copiii în grija statului, în orfelinate, unde vor primi mâncare. Dar vor fi privați de afecțiune.

În interesul copilului, familia este prioritară. De aceea, noi sprijinim menținerea copiilor alături de părinții lor. Am lucrat cu 3.067 de familii din 19 județe și din București. Am ajutat, în mod direct, 8.771 de copii să rămână alături de familiile lor, și am contribuit, prin asistență tehnică și financiară, la prevenirea abandonului altor 17.727 de copii.

 

În ultimii 20 de ani, 25.787 de copii au rămas alături de familiile lor datorită intervențiilor noastre.

 
CTF_Baia Mare_3.JPG

Integrare
socio-profesională

 

În fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu vârste între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului fără a fi pregătiți pentru o viață independentă. Iar personalul care interacționează cu ei este rareori instruit să îi ajute în acest sens. Nepregătiți și ajunsi pe cont propriu după o viață petrecută în instituție, ei nu sunt capabili să facă față sarcinilor de zi cu zi.

Prin programul de integrarea socială și profesională, lucrăm la îmbunătățirea abilităților lor de trai independent, le creăm premisele pentru integrare pe piața muncii și le asigurăm locuințe.

 

Din 2002, de când am început programele pentru asistare și sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul, am sprijin 862 de tineri în integrarea cu succes în societate.

 
CTF_Baia Mare_4.JPG

Reforma
sistemului de protecție a copilului

 

Contribuim continuu la reforma sistemului de protecție a copilului din România, prin parteneriate strategice, prin dezvoltarea de servicii sociale scalabile și sustenabile, și prin formarea profesională a personalului care lucrează în sistem.

Participăm la procesul de reformă prin parteneriate strategice cu Guvernul României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și UNICEF, și prin colaborări cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Oferim programe de instruire profesională pentru personalul, precum și pentru managerii din serviciile de protecție a copilului. Am dezvoltat o programă educațională proprie și am construit un centru de formare în Baia Mare.

 

Am instruit 8.125 de membri de personal care lucrează în sistemul de protecție a copilului.